10 катастрофа које би могле да се догоде у 2017.

Година коју смо оставили за нама не би се баш могла описати као добра, најблаже речено. А година пред нама?

0

Прошлу годину можемо опистаи као лошу, у најмању руку. Обележили су је терористички напади, рат у Сирији, девастације културног блага човечанства, прерани одлазак бројних звезда, (не)очекивани избори (Брегзит, Доналд Трамп…). Зато су многи једва чекали да прође.

Ипак, чини се да би 2017. могла да буде још и гора. Доносимо десет ствари које би могле да обележе годину у коју смо махом закорачили, према предвиђањима портала Листверсе.

10. Колапс италијанског банкарског система

Можда звучи досадно, али имаће велике последице – на листи ствари које би требало да нас забрину у 2017. години налази се и криза италијанског банкарског система. Кредитори су у тој земљи годинама делили новац грађанима као да се 2008, година рецесије, никада није догодила. Сада стручњаци сматрају како би италијанским банкама могао доћи крај. Италија је осма економска сила у свету, налази се у еврозони и ако се то догоди, цела Еуропска унија могла би да страда, а последице ће се осетити и глобално.

9. Трговински рат САД-а и Кине

Новоизабрани амерички председник Доналд Трамп не крије планове које има у вези с Кином: жели увести царину на кинеску робу и трговинским путем се супротставити Пекингу. Ако се то догоди, Кина и САД завршиће у болном трговинском рату јер те две државе тренутно размењују робу у вредности од 600 милијарди долара.

Иако Кина увози више из САД-а него обрнуто, роба коју Америка набавља у Кини тешко је добављива на другим местима. Амерички потрошачи могли би зато због Трамповог потеза да плаћају високу цену за потрошачку електронику. Због кинеске редистрибуције увезене робе широм Азије, трговински рат могао би се прелити и на Јапан, Јужну Кореју и Тајван.

8. Талибани изнова освајају Авганистан

Ова фанатична исламистичка група, која је помало пала у други план пред бруталним ИС-ом, не мирује. Уместо напада на туристичке дестинације, талибани су у великој офанзиви у Авганистану. Готово 150 авганистанских округа тренутно је под њиховом контролом, а у току су борбе за њих још 50.

Њихово деловање језиво подсећа на ИС-ово дивљање 2014. године у Ираку и Сирији. Сједињене Државе тренутно у Авганистану имају око 10.000 војника, али они не чине готово никакву разлику. Скоро па је сасвим сигурно да ће талибани у 2017. години поновно освојити Авганистан.

7. Марин Ле Пен постаје председница Француске

Челница француске екстремно десничарске странке Националне фронте Марин Ле Пен води у анкетама у томе ко ће бити нови председник Француске. Оснивач странке и Маринин отац, Жан-Мари Ле Пен, у више је наврата негирао холокауст. Најранији чланови Националне фронте били су француски колаборационисти.

Ако Марин Ле Пен постане председница Француске обећала је да ће „истргнути“ Француску из Европске уније. Резултат: колапс ЕУ и економски ударни таласи који ће потрести свет.

6. Северна Кореја досеже пуну нуклеарну снагу

Иако је донедавно Северна Кореја изгледала тек као смешни и неопасни провокатор, прошле године је Пјонгјанг извео два нуклеарна теста и све је ближе томе да своје нуклеарно оружје заиста и употреби. Према умереним проценама, Северна Кореја могла би бити у пуној нуклеарној снази већ идуће године. Ким Џонг-ун већ има 20 нуклеарних бомби, бројне пројектиле и, не мање битно, крхки его.

5. Нови покољи Исламске државе у Европи

Од новембра 2015. терористи ИС-а убили су више од 260 људи широм Европе, и то ако не укључимо нападе у Турској, која је на размеђи Европе и Азије. Звучи застрашујуће, а то је можда само почетак онога што нас чека. Из упоришта у Сирији и Ираку џихадисти се шаљу на Запад са само једним циљем: убити што више цивила.

Према Европолу, главне су мете Француска, Немачка и Велика Британија. Напади би могли да почну да укључују и средства за масовно уништење, попут сарина и антракса. Иако ће многи сигурно бити заустављени, већ и само један који би успео однео би велик број жртава.

4. Сајбер напади као ново ратовање

У децембру 2015. група хакера упала је у систем три главне електране у западној Украјини и тако без струје оставила 230.000 домова, и то усред хладне зиме. То је би први тако велики сајбер напад у историји, а застрашује чињеница да су украјинске електране боље заштићене од кибернетичког напада од оних америчких. Стручњаци упозоравају да би се овакав напад могао ускоро догодити и САД-у, а ако се догоди, електричне енергије неће бити месецима.

3. Геноциди у Африци и Азији

У Ираку, Јемену и Сирији управо сада умиру хиљаде људи. Насиље је захватило и делове Нигерије, Пакистана и Авганистана, а људи и даље умиру и у Украјини, Мексику и Сомалији. На ту црну листу треба додати и Бурму (Мијанмар) и Средњоафричку Републику. Потоња је дубоко етнички подељена и сукоби су стални, а Мијанмар је тренутно поприште етничког чишћења мањине Роингја, које је на ивици да буде проглашено геноцидом.

2. Избиће велики рат?

Да ли је 2016. била нова 1914? Постоје индикације да би велике силе могле бити увучене у застрашујуће међусобне сударе, ако се ускоро нешто не промени. У последњих неколико недеља Кина и САД натежу се за Јужно кинеско море. Иако би Кина морала да буде врло несмотрена да отворено нападне САД, ништа је не спречава да на то нахушка неке од својих савезника.

САД-у би потом НАТО прискочио у помоћ, а што подсећа на дешавања из 1914. године, кад је убиство аустријског престолонаследника Фердинанда у Сарајеву покренуло ланац догађаја који су довели до избијања Првог светског рата. С друге стране, ту је и Русија. Један бивши заповедник НАТО-а већ је најавио да ће Москва припојити балтичке државе у 2017. години.

1. Побуне и грађански рат у Америци

Можда на прву помало смешно изгледају предвиђања да ће у Америци почети да се одвијају оружане побуне. Међутим, анализе истраживачког центра Пењ показују да Американци више не верују својим сународњацима који су с друге стране политичког спектра. Екстремна десница бори се против либерала, а све се више шушка да се обе стране наоружавају, што би могло довести до грађанског рата.

Огромним поделама придонео је и избор Доналда Трампа за новог председника.

Дневник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*