10 најпознатијих пирамида на свету

  0

  Од античких гробница Египта до чуда модерне архитектуре, представљамо вам највеће и најпознатије пирамиде на свету.

  1. Kеопсова пирамида у Гизи (Египат)
  Позната и као Велика пирамида, ова монументална грађевина најстарија је и највећа од три пирамиде које се налазе у Гизи. Kеопсова пирамида уједино је најстарије и једино очувано светско чудо. Изграђена је у периоду између 2560-2540. године пре нове ере и достиже висину од 146,5 метара.

  10_najpoznatijih_piramida_aps_139748817

  2. Ел Kастиљо (Чичен Ица, Мексико)
  Велика степенаста пирамида која доминира археолошким налазиштем Чичен Ица позната је и под називом храм Kукулкан. Састоји се од низа четвртастих тераса са широким степеништем на свакој од четири бочне стране. Висока је 30 метара, укључујући и храм који се налази на самом врху. Чичен Ица је био један од највећих мајанских градова пре доласка конквистадора, а данас је ово налазиште велики туристички центар и део културне баштине земље.

  El Castillo (Pyramid of Kulkulcan), Chichen Itza, UNESCO World Heritage Site, Yucatan, Mexico, North America, Image: 255188200, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

  3. Пирамида Сунца (Теотивакан, Мексико)
  Ова прелепа пирамида највећа је грађевина у граду Теотивакану, једном од највећих градова преколумбовске епохе. Налази се 48 километара североисточно од Мексико Ситија и достиже висину од 71 метра.

  4. Цестијева пирамида у Риму (Италија)
  Мала древна пирамида која краси центар Рима једна је од најочуванијих античких грађевин Вечног града. Изграђена између 18. и 12. године пре нове ере, осмишљена је као гробница Гаја Цестија Епулона и у својој основи широка је тачно 100 римских стопа (29.6 метара) са висином од 125 римских стопа (37 метара).

  Caius Cestius's Pyramid seen from Non-Catholic Cemetery, Rome, Latium, Italy

  5. Црвена пирамида (Египат)
  Знана још као и Северна пирамида, ова грађевина највећа је од три пирамиде које чине краљевску некрополу у Дахшуру. Име је добила због црвенкасте боје гранитног камена од којег је сачињена. Уздиже се до висине од 104 метра.

   

  6. Пирамида патуљка (Уксмал, Мексико)
  Најпознатији споменик археолошког налазишта Пууц обавијен је велом мистерије. Према легенди, пирамиду је изградио патуљак у једној ноћи под обећањем да ће изградити грађевину какву свет још није видео. Својим стрмим, заобљеним странама и висином од 35 метара, ова пирамида једна је од најлепших на свету.

  Pyramid of the Magician, Uxmal, Mayan archaeological site, UNESCO World Heritage Site, Yucatan, Mexico, North America, Image: 255188543, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

  7. Нубијске пирамиде (Јебел Баркал, Судан)
  Јебел Баркал, мала планина у Нубији, вековима је била локалитет на коме су сахрањивани чланови краљевских породица кушитских краљевства. Пирамиде изграђене као гробнице датирају из трећег века пре нове ере, и биле су прве пирамиде у тадашњем Египту које су изграђене у периоду од 500 година. Њихова висина варира од три до десет метара.

  8. Храм великог Јагуара (Тикал, Гватемала)
  Највећим археолошким налазиштем цивилизације Маја, Тикалом, доминира низ храмова од којих је најупечатљивији Храм И (познат и под називом Храм великог Јагуара). Овај храм датира из 732. године нове ере и висок је 47 метара.

  Guatemala, El Peten, Tikal, site of Mayan civilization listed as World Heritage by UNESCO, Gran Plaza, Temple 1, Temple of the Great Jaguar or Templo del Gran Jaguar, Image: 196738520, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Hemis

  9. Хотел Рјугјонг (Пјонгјанг, Северна Kореја)
  Небодер од 105 спратова доминира панорамом Пјонгјанга. Изградња ове велелепне пирамидалне грађевине завршена је 2011. након многих одлагања. Хотел достиже невероватну висину од 330,02 метара.

  10. Хотел Луксор (Лас Вегас, Сједињене Америчке Државе)
  Чудо модерне архитектуре, овај тридесетоспратни пирамидални хотел друга је највећа грађевина у Лас Вегасу. Отворен је 1993. године.

  Elevated view of casinos on The Strip, Las Vegas, Nevada, United States of America, North America, Image: 142708642, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

   

   

   

  Националнагеографија

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *