10 najpoznatijih piramida na svetu

  0

  Od antičkih grobnica Egipta do čuda moderne arhitekture, predstavljamo vam najveće i najpoznatije piramide na svetu.

  1. Keopsova piramida u Gizi (Egipat)
  Poznata i kao Velika piramida, ova monumentalna građevina najstarija je i najveća od tri piramide koje se nalaze u Gizi. Keopsova piramida ujedino je najstarije i jedino očuvano svetsko čudo. Izgrađena je u periodu između 2560-2540. godine pre nove ere i dostiže visinu od 146,5 metara.

  10_najpoznatijih_piramida_aps_139748817

  2. El Kastiljo (Čičen Ica, Meksiko)
  Velika stepenasta piramida koja dominira arheološkim nalazištem Čičen Ica poznata je i pod nazivom hram Kukulkan. Sastoji se od niza četvrtastih terasa sa širokim stepeništem na svakoj od četiri bočne strane. Visoka je 30 metara, uključujući i hram koji se nalazi na samom vrhu. Čičen Ica je bio jedan od najvećih majanskih gradova pre dolaska konkvistadora, a danas je ovo nalazište veliki turistički centar i deo kulturne baštine zemlje.

  El Castillo (Pyramid of Kulkulcan), Chichen Itza, UNESCO World Heritage Site, Yucatan, Mexico, North America, Image: 255188200, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

  3. Piramida Sunca (Teotivakan, Meksiko)
  Ova prelepa piramida najveća je građevina u gradu Teotivakanu, jednom od najvećih gradova prekolumbovske epohe. Nalazi se 48 kilometara severoistočno od Meksiko Sitija i dostiže visinu od 71 metra.

  4. Cestijeva piramida u Rimu (Italija)
  Mala drevna piramida koja krasi centar Rima jedna je od najočuvanijih antičkih građevin Večnog grada. Izgrađena između 18. i 12. godine pre nove ere, osmišljena je kao grobnica Gaja Cestija Epulona i u svojoj osnovi široka je tačno 100 rimskih stopa (29.6 metara) sa visinom od 125 rimskih stopa (37 metara).

  Caius Cestius's Pyramid seen from Non-Catholic Cemetery, Rome, Latium, Italy

  5. Crvena piramida (Egipat)
  Znana još kao i Severna piramida, ova građevina najveća je od tri piramide koje čine kraljevsku nekropolu u Dahšuru. Ime je dobila zbog crvenkaste boje granitnog kamena od kojeg je sačinjena. Uzdiže se do visine od 104 metra.

   

  6. Piramida patuljka (Uksmal, Meksiko)
  Najpoznatiji spomenik arheološkog nalazišta Puuc obavijen je velom misterije. Prema legendi, piramidu je izgradio patuljak u jednoj noći pod obećanjem da će izgraditi građevinu kakvu svet još nije video. Svojim strmim, zaobljenim stranama i visinom od 35 metara, ova piramida jedna je od najlepših na svetu.

  Pyramid of the Magician, Uxmal, Mayan archaeological site, UNESCO World Heritage Site, Yucatan, Mexico, North America, Image: 255188543, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

  7. Nubijske piramide (Jebel Barkal, Sudan)
  Jebel Barkal, mala planina u Nubiji, vekovima je bila lokalitet na kome su sahranjivani članovi kraljevskih porodica kušitskih kraljevstva. Piramide izgrađene kao grobnice datiraju iz trećeg veka pre nove ere, i bile su prve piramide u tadašnjem Egiptu koje su izgrađene u periodu od 500 godina. Njihova visina varira od tri do deset metara.

  8. Hram velikog Jaguara (Tikal, Gvatemala)
  Najvećim arheološkim nalazištem civilizacije Maja, Tikalom, dominira niz hramova od kojih je najupečatljiviji Hram I (poznat i pod nazivom Hram velikog Jaguara). Ovaj hram datira iz 732. godine nove ere i visok je 47 metara.

  Guatemala, El Peten, Tikal, site of Mayan civilization listed as World Heritage by UNESCO, Gran Plaza, Temple 1, Temple of the Great Jaguar or Templo del Gran Jaguar, Image: 196738520, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Hemis

  9. Hotel Rjugjong (Pjongjang, Severna Koreja)
  Neboder od 105 spratova dominira panoramom Pjongjanga. Izgradnja ove velelepne piramidalne građevine završena je 2011. nakon mnogih odlaganja. Hotel dostiže neverovatnu visinu od 330,02 metara.

  10. Hotel Luksor (Las Vegas, Sjedinjene Američke Države)
  Čudo moderne arhitekture, ovaj tridesetospratni piramidalni hotel druga je najveća građevina u Las Vegasu. Otvoren je 1993. godine.

  Elevated view of casinos on The Strip, Las Vegas, Nevada, United States of America, North America, Image: 142708642, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, robertharding

   

   

   

  Nacionalnageografija

  POSTAVI ODGOVOR

  *