10 разлога због којих нико не воли Рокфелерове

0

Били су и остали једна од најбогатијих и најмоћнијих породица у светској историји, али њихови почеци су знатно мрачнији.
Рокфелерове су толико мрзели на самом почетку 20. века да су морали да запосле више чувара да их заштите у становима. Људи су имали довољно разлога да мрзе Рокфелерове. Називали су их лоповима, убицама жена и деце, манипулаторима и потпуним лажљивцима, пише Листверсе.

10. Бескрупулозно богаћење

Рокфелерови се нису обогатили као добрице. У ствари, они су злочинци који су сваку прилику искористили како би могли да краду од других људи. Тако је ова породица стекла стекли Далут, Месабу и Северну железницу. Kако је писало у новинама 1911. године, изворни власници железнице управо су завршили полагање пруге. Они су хтели да граде терминале, али им је недостајало новца. Ту на сцену ступа велечасни Гејтс, човек који је управљао добротворним донацијама Рокфелерових. Гејтс тада објашњава власницима да је Џон Д. Рокфелер пратио изградње њихове железничке пруге и да ће им позајмити новац. Људи су прихватили зајам за 420.000 долара. Два месеца касније Рокфелер се претварао да морају новац да врате одмах због неке “финансијске срамоте”.

 

9. Радници и плаћање

Џон Д. Рокфелер није имао претерано високо мишљење о људима који су радили за њега. Његов блиски сарадник је 1913. јавно признао да не верују у концепт минималне плате и да сваки дечак и девојчица, сваки мушкарац и жена зарађују тачно колико вреде.

8. Масакр у Лудлову

1914. године су рудари почели да протестују. Рудници су били опасни, плата је била никаква, и што је још горе, плату су добијали у боновима које су могли да потроше само у Рокфелеровим трговинама. Kад су кренули у штрајк, Рокфелер млађи послао је наоружане мушкарце да разбију штрајк. Једанаесторо деце, две жене и неколико мушкараца је изгорело у шаторима, које су исти ти Рокфелерови поданици запалили.

7. Жене и деца у страху

Након тог масакра су све жене и деца међу Рокфелеровим запосленима живели у потпуном страху. Дон Мекгрегор је записао да су деца често бежала од њега зато што је он био странац. Одрасли су знали да је он на њиховој страни, али деца нису. Деца су чула приче о Лудлову.

6. Објаве лажних вести

Након масакра у Лудлову, Рокфелеровима су биле потребне све могуће добре вести. Због тога су покренули часопис, а удружили су се с Херстом, моћним новинарским издавачем, како би објављивали само добре ствари о њима и опасно лагали о противницима.

5. Држали рударе у сиромаштву

1915. године је Џон Рокфелер млађи одлучио да посети један рудник, како би показао да је и он само смртник. Посета је била тотална пропаст. Осим што се толико уморио од пет минута рударења да је морао да преспава у руднику, ни рударима се није свидео, па су га већином игнорисали.

4. Уплитање у образовање

Џон Д. Рокфелер трошио је баснословне своте новца на високо образовање како би примирио јавно мњење. Kроз своју фондацију финансирао је образовне институције и то искључиво конзервативног предзнака. Најмрскији идејни непријатељ биле су му идеје о синдикатима и организованом раду.

3. Није финансирао рат

На врхунцу Првог светског рата, савезничке снаге покушавале су да финансирају брутални сукоб. И док су сви богаташи нудили свој новац или се одрицали плате, Рокфелер је одбијао да даје зајам било Русима било Британцима.

2. Избегавање пореза

1916. године, још током Првог светског рата, Рокфелер је у своју фондацију поспремио 100 милиона долара. Од тога је зарађивао шест милиона долара годишње, на које није плаћао никакав порез. И док би фондације требало да финансирају само добротворне сврхе, на његов рачун долазиле су многе оптужбе да је трошио огроман новац у своје сврхе.

1. Невоље искреног човека

Амерички Kонгрес тражио је да Рокфелер објасни зашто је стално подизао цену горива. Њему је прекипело и рекао је да само понуда и тражња диктирају цену. Американцима је гориво било неопходно и били су спремни да плате цену коју је Рокфелер формирао.

 

експрес.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*