11 најопаснијих туристичких дестинација на свету

Нека места на свету могу адреналинским зависницима да пруже све што им је потребно

0

НА свету постоје бројна места која су прави рај на земљи за оне који чезну за узбуђењима. Ако спадате у људе који воле да им одмор буде зачињен дозом опасности, ово су права места за вас, преноси „Брајтсајд“.

1. Смртоносна долина САД – може се сматрати врелом рерном планете Земље. Запањујућа пустиња држи рекорд што се тиче температуре, која може да достигне 56.7 степени. Без обзира колико вам је тврда кожа, јако сунце и врелина ће вас брзо исцрпети. Ако код себе немате воду, преживећете само 14 сати.

Више о долини смрти погледајте овде.

2. Данакилска пустиња у Еритреји – од других пустиња се разликује по температури од око 50 степени, бројним активним вулканима и гејзирима који прскају отровне гасове. Многи ово место називају паклом на Земљи, али и даље привлачи храбре ентузијасте. Свако ко жели да посети ову пустињу мора да зна да је одлазак без стручног водича строго забрањен.

3. Маунт Вашингтон САД – планина која држи светски рекорд по брзини ветра на површини Земље. Највећа забележена брзина износила је 327 километара на сат. Јачина ветра није једино шта је опасно овде. На овом подручју темпетарура може да падне чак 40 степени испод нуле, а јаке снежне падавине чине да планина, иако има просечну надморску висину, буде врло опасно место. Оптерећење које људско тело има овде може се упоредити са оптерећењем које се доживи на планини Монт Еверест.

Детаљније погледајте овде.

4. Вуклан Синабунг у Индонезији – активан вулкан који се налази на острву Суматра. Ерупције које остављају људе без кућа, су овде честе. Градови и села која се налазе у близини вулкана потпуно су били прекривени лавом и пепелом после ерупција које су се догодиле 2010, 2013, 2014. и 2015. године. Последња ерупција била је 27. фебруара 2016. и тада су смртоносан вулкански гас, камење и пепео избачени на више од 2.500 метара. Нико не може да предвиди шта ће овде бити већ сутра.

5. Острво змија у Бразилу – острво сакривено на обали Бразила препознаје се као најопасније место на свету. Разлог за то је врло једноставан.Овде живе најотровније змије и то у просеку пет примерака златне змије по квадратном метру. Након бројних прича о страдању посетилаца, бразилска влада је забранила искрцавање на острво.

Више о острву змија прочитајте овде.

6. Национални парк Мадиди у Боливији – на први поглед ово место је живописно, али је уствари врло опасно и то зато што поседује отрован и агресиван биљни свет. Контакт са неком од биљака може да изазове озбиљан свраб, осип и вртоглавицу. Чак и мала рана може да се инфицира тропским паразитима.

Водич за овај парк погледајте овде.

7. Долина смрти на Камчатки у Русији – руско полуострво има своју долину смрти, у близини долине гејзира. Висока концентрација отровних гасова у овом подручју представља опасност за сав живи свет. Биљке и животиње брзо угину, док људи добију грозницу, вртоглавицу и буде им хладно.

Више о Камчатки погледајте овде.

8. Корално острво Бикини у оквиру Маршалових острва – Пошто се налази изгубљено усред океана, острво делује као рај.Нажалост, служило је за бројне нуклеарне пробе које су га учиниле радиокативном недођијом. Становници су били присиљени да се иселе, а острво је и данас, због високе радијације, опасно за живот.

Детаљније о Бикини острву погледајте овде.

9. Краљевство слонова у округу Конбури на Тајланду – Овде је туристима занимљиво да дођу, јер могу слободно да се возе сплавом и хране крокодиле. Сплав је направљен од дрвета и одржавају га пластични бурићи. Туристима закаче месо на штап за пецање и на тај начин хране крокодиле, а занимљиво им буде и да измакну штап баш у тренутку кад се животиња довољно приближи храни.

Кратак снимак туриста који хране крокодиле погледајте овде.

10. Афарска депресија у Етиопији – вулкан Ерта Але је један од најопаснијих вулкана на свету. Мањи земљотреси константно потресају ово подручје и уједно стварају дубоке поноре. Потреси се дешавају зато што вулкан лежи на два језера лаве и њена количина се стално мења.

Више о томе погледајте овде.

11. Језеро Натрон у Танзанији – делује и као пејзаж ванземаљаца. Кора коју је створила алкална со је толико опасна да сви који дођу у контакт са њом умиру. Пливање у језеру је строго забрањено, а јак мирис водоника вам неће дозволити да се дуго дивите запањујућем призору.

Фотографије језера можете видети овде.

Б. ВУЈОВИЋ, Новости онлајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*