Храм Св.Саве вечно ће спајати руски и српски народ!

0

Радови на украшавању куполе Храма Светог Саве почели су данас, а очекује се да буду завршени до краја следеће године, речено је на потписивању донаторског уговора о осликавању куполе. Уговор о донацији потписан је у Председништву Србије између Друштва за подизање Храма Светог Саве на Врачару, „Гаспромњефта“ и организације „Московски међународни фонд за пружање помоћи Унеску“.

Потписали су га председник Србије Томислав Николић и патријарх Иринеј испред друштва, Александар Дибаљ испред „Гаспромњефта“ и Манана Валентиновна Попова у име фонда. Председник Николић захвалио је председнику Русије Владимиру Путину јер је омогућио да идеја о украшавању куполе буде спроведена у дело. „Ово је братска, пријатељска, хришћанска помоћ“, рекао је Николић наводећи да та помоћ долази „као киша која падне када је најпотребнија“. Потписивање споразума за осликавање Николић је оценио као израз историјских и свеобухватних веза са Русијом, додајући да ће Храм бити место где се може наћи мир и спокој у тешким временима, а да ће купола вечито да спаја српски и руски народ.
http://cdn1.img.rs.sputniknews.com/images/110794/81/1107948150.jpg
Он је додао да је конкурс за реализацију тог пројекта био општи и да су у комисији били професиори и уметници из Србије. Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изразио је наду да ће осликавање бити завршено до краја следеће године захваљујући помоћи руске компаније Гаспром Њефт од четири милиона евра. „Надамо се да ће основни радови на осликавању целог Храма бити завршени до 2019. године када СПЦ обележава 800 годиона аутокефалности“, рекао је Чепурин и додао да ће храм који је постао симбол Београда поастати симбол пријатељства и узајамне подршке Србије и Русије.

Патријарх Иринеј је подсетио да је Храм место у коме се сједињује цео српски народ у отаџбини, али и они који су се силом прилика нашли у другим државама. Он је рекао да је СПЦ дубоко захвална братској, осдносно сестринској Руској цркви на челу са патријархом Кирилом, и додао да ће Храм представљати сви лепоту како својим стилом, иконама и мозаиком целог православља. „Без обзира на то шта други мислили и покушавали да раздвоје два народа неће у томе усети, јер нас сједињују односи из прошлости који се цементирају осликавањем Храма Светог Саве“, реклао је Иринеј. Председник Николић ће са потписницима споразума обићи Храм Светог Саве.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*