15 америчких држава тужило је Трампа

0

Група од 15 савезних америчких држава тужила је администрацију председника Доналда Трампа због одлуке да укине програм амнестије, познат као ДАЦА.

Укинути програм односи се на око 800.000 особа које су као малолетници нелегално доведене у САД.

У тужби, која је поднета у савезном суду у Њујорку, стоји да Бела кућа врши дискриминацију имиграната мексичког порекла, који чине велику већину заштићених тим програмом, и да крши уставна права која забрањују арбитрарно кашњавање.

„Одлука Трампове администрације да укине ДАЦА је окрутна, нехумана и разарајућа“, навео је у саопштењу државни тужилац Њујорка Ерик Шнајдерман, пренео је АФП.

Трамп је у уторак стао у одбрану своје одлуке о укидању имиграционог програма ДАЦА, уз образложење да „амерички радници“ морају бити на првом месту. „Наш први и најважнији приоритет у спровођењу имиграционе реформе мора бити да повећамо број радних места, плате и безбедност америчких радника и њихових породица“, наводи се у саопштењу Трампа објављеном по обелодањивању те одлуке, преноси агенција Франс прес.

Амерички министар правде Џеф Шешнс је објавио ту одлуку, којом је окончан програм који штити од депортације такозване „дреамерс“ (сањаре), односно људе илегално доведене у САД док су били деца. „Од данас се неће обрађивати ниједан нови захтев“, истакао је Сешнс.

Он је, најављујући овај чин, рекао да ће Kонгресу дати шест месеци да одлучи о алтернативи. Судбина оних који имају такав статус неће се мењати до 5. марта 2018, а администрација је одредила тај шестомесечни рок како би Kонгрес могао донети закон о томе.

Програмом ДАЦА, који је прихватио бивши амерички председник Барак Обама, омогућено је привремено одлагање депортације за скоро 800.000 квалификованих кандидата, тако што су им издате радне дозволе на две године са могућношћу продужења важења.

Тим програмом, стотине хиљада младих имиграната без личних докумената били су заштићени од изгона из земље, и било им је омогућено да студирају и раде у САД.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*