15 godina od zločina u Goraždevcu

0

Danas se navršava 15 godina od zločina u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na srpsku decu dok su se kupala na Bistrici i tom prilikom ubile Ivana Jovovića (19) i Panteliju Dakića (12).

U tom nerasvetljenom zločinu, jednom od četiri najveća počinjena nad Srbima od dolaska međunarodne misije na Kosovo, teško su ranjeni Ðorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Godišnjica zločina biće obeležena u Beogradu i Goraždevcu.

U Beogradu u Spomen Sobi Kosmetske žrtve, u Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih, prisustvovaće potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministri, zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev i predstavnici grada.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović prisustvovaće u 11 sati u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu parastosu Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću. Nakon parastosa Jović će obići grobove dečaka i u centru Goraždevca položiti venac na spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je juče da se budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine i da je kažnjavanje terorista i zločinaca nesumnjivi interes oba naroda.

Euleks je usled nedostatka dokaza 2001. godine obustavio istragu tokom koje je policija saslušala 75 svedoka i pretresla 100 kuća.

Roditelji ubijenih Ivana i Pantelije, su iz godine u godinu bili razočarani što ubice nisu izvedene pred lice pravde, iako su, kako su tvrdili, njihova imena poznata.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala 500 metara od centra sela nikada nisu kažnjeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice“.

Nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. Zbog tog zločina održana je i htina sednica Saveta bezbednosti UN.

U najteže zločine nad Srbima spadaju i ubistvo 14 žetelaca u Starom Grackom, ubistvo tročlane porodice Stolić kod Obilića kao i postvljanje eksploziva pod autobus Niš ekspresa kod Podujeva kada je poginulo 12 putnika koji su išli na zadušnice.

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*