15 najbogatijih porodičnih firmi na svetu

0

Od Mars čokoladica do Hermes marama, preko supermarketa, hotela i proizvođača lekova – izvor prihoda je raznovrsan, ali jedno je zapanjujuće – pojedine porodične firme zarađuju više čak i od celog BDP-a nekih država, poput recimo Indonezije.

U našoj galeriji možete pogledati porodične kompanije koje su kroz generacije razvijale svoje poslovanje, i uvećavale svoje bogatstvo.

Saznajte i kako su današnji milioneri zaradili svoj PRVI milion:

1.Volton
Volmart je najveći svetski trgovac na malo sa prodajom od 500 milijardi dolara iz skoro 12.000 prodavnica širom sveta. Holding kompanije „Volton Enterprajses“ i „Volton Trust Famili Holdings“ poseduju polovinu ukupne maloprodaje. Ova porodična firma važi za jednu od najbogatijih na svetu, a od 1945. kada je Sem Volton otvorio prvu prodavnicu, smenile su se tri generacije.

Bogatstvo: 151,5 milijardi dolara.

2. Koh
Braća Frederik, Čarls, Dejvid i Villijam nasledili su firmu koja se bavi naftom od svog oca Freda. Očeva želja za kontrolom nad kompanijom početkom osamdesetih godina dovela je do toga da Frederik i Villijam napuste porodični posao dok su Čarls i Dejvid ostali i od tada su ga razvili u „Koh industiju“, konglomerat sa godišnjim prihodom od oko 100 milijardi dolara. Dejvid i Čarls upravljaju svojim bogatstvom delom i kroz porodičnu kancelariju, „1888 menadžment“.

Bogatstvo: 98,7 milijardi dolara

3. Mars
Frenk Mars naučio je kako da unovči čokoladice još kao učenik. Posao kojim je počeo da se bavi danas je najpoznatiji po čokoladicama „M&M“, „Milki Vej“ i „Mars“, iako gotovo polovina prihoda ove kompanije dolazi od spektra proizvoda za kućne ljubimce. Ova kompanija je skoro u potpunosti u vlasništvu porodice Mars.

Bogatstvo: 89,7 milijardi dolara

4. Van Dam, De Spoelberks, De Mevius
Kolektivno preduzeće koje se bavi pićem ove tri belgijske porodice vuče korene još iz 14. veka. Porodica Van Dam pridružila se ostalima 1987. godine kada je došlo do spajanja pivara Piedboeuf, Artois i Jupiter pod nazivom Interbrew, a koji se kasnije, 2004. udružio sa brazilskim AmBevom.

Bogatstvo: 54,1 milijarde dolara

5. Dumas
Žan Luj Dumas, koji je preminuo 2010. godine, zaslužan je za pretvaranje „Hermesa“ u svetskog giganta na sceni luksuzne garderobe i tašni. Među članovima porodice koji su na visokim pozicijama u kompaniji su Pjer Aleksis Dumas, koji je umetnički direktor, dok je Aksel Dumas predsednik kompanije.

Bogatstvo: 49,2 milijarde dolara

Braća Alen i Žerard Verthajmer su želeli da iskoriste sve prednosti toga što je njihov deda pronašao dizajnerku Koko Šanel dvadesetih godina prošlog veka u Parizu. Braća poseduju gotovo u potpunosti ovu dizajnersku kuću koja je svetu predstavila „malu crnu haljinu“ i ostvarila prihod od 9,6 milijardi dolara samo 2017. godine. Oni se pored toga bave i trkama konja, a poseduju i vinograde.

Bogatstvo: 45,6 milijardi dolara

7. Ambani
Dirubhaj Ambani, otac Mukeša i Anila, započeo je izgradnju svoje kompanije na temeljima „Relian industrije“ 1957. godine. Kada je Dirubhaj umro 2002. godine ne ostavivši testament, njegova udovica je odlučila da industriju i poslovanje prepusti sinovima. Mukeš je sada na čelu industrije u Mumbaju koja poseduje najveći svetski kompleks za preradu nafte. Živi u vili od 27 spratova, koja je najskuplja privatna rezidencija na svetu.

Bogatstvo: 43,4 milijardi dolara

8. Kvant
Herbert Kvant pomogao je „BMW-u“ da se pretvori u jednog od najvećih svetskih proizvođača luksuznih vozila. Johana Kvant, osnivač cele porodične firme sa sedištem u Minhenu u Nemačkoj, umrla je 2015, a njena deca Štefan Kvant i Suzana Klaten zadržali su kontrolu nad kompanijom. Ova porodica ima i druge investicije uključujući i nemačku logističku kompaniju „Logvin“ i holandsku softversku kompanju „Gemalo“.

Bogatstvo: 42,7 milijardi dolara

9. Kargil, Mek Milan
Porodica je većinski vlasnik „Kargil industrije“ jedna od najvećih kompanija ikada posedovanih. Osnovao je Vilijam V. Kargil koji je započeo posao sa sa skladištem robe u Konoveru 1865. godine. Njegovi potomci danas drže kontrolu nad industrijskim gigantom u proizvodnji hrane, poljoprivrednih proizvoda i u industriji.

Bogatstvo: 42,3 milijardi dolara

10. Bohringer, Fon Bojmah
Nemački proizvođač lekova „Bohringer Ingelhajm“ 1885. godine osnovao je Albert Bohringer, a 130 godina kasnije porodica Bohringer zajedno sa porodicom Fon Bojmah i dalje je jedan od vodećih proizvođača. Predsednik Hubertus Fon Bojmah i njegovi potomci i dalje su većinski vlasnici cele kompanije.

Bogatstvo: 42,2 milijarde dolara

Braća Teo i Karl Albreht preuzeli su prodavnicu svojih roditelja nakon što su se vratili iz Drugog svetskog rata i pretvorili je u „Aldi“, nacionalni lanac supermarketa. Braća su podelila biznis nakon spora oko pravca kojim će posao krenuti šezdesetih godina prošlog veka. Dve grane- „Aldi Nord“ i „Aldi Sud“ imaju sada više od 10.000 prodavnica. Teova strana porodice poseduje i „Džo prodavca“ kojeg su otkupili 1979. godine.

Bogatstvo: 38,8 milijardi dolara

12. Muliz
Muliz porodica je već izgradila trgovačku imperiju do vremena kada je Žerar Muliz 1961. godine otvorio „Auchan“, poznatog kao Francuski „Volmart“ . „Auchan“ je prerastao u jedan od najvećih lanaca supermarketa u Evropi. Porodična holding kompanija kontroliše raznovrsnu grupu maloprodajnih preduzeća, uključujući lanac prodavnica za uređivanje doma „Leroj Merlin“, kao i sportsku opremu „Dekatlon“.

Bogatstvo: 37,5 milijardi dolara

13. Kvok
Kvok Tak-seng osnovao je „San Hung Kai Propertis“ 1972. godine. Kompanije je od tada postala jedna od najvećih kompanija u Hong Kongu. Njegovi sinovi Valter, Tomas i Rejmond preuzeli su kontrolu nad firmom 1990. godine kada je on umro.

Bogatstvo: 34 milijardi dolara

14. Koks
Koks familija kontroliše „Koks enterprajz“, kompaniju sa prometom od 20 milijardi dolara. Ova firma iz Atlante je treća najveća kablovska firma. Džejms Koks je osnovao kompaniju 1898. godine. Njegovi potomci ostali su akcionari u poslu.

Bogatstvo: 33,6 milijardi dolara

15. Priker
Sin ukrajinskog imigranta, A.N. Pricker počeo je da investira u nekretnine dok je radio za advokatsku firmu svog oca. Ulaganja su uticala na stvaranje bogatstva jedne od najstarijih dinastija u Americi, čija zajednička imovina uključuje i Hajat hotele. Istaknuta pristalica Demokratske stranke, Peni Pricker bila je U.S. sekretar za trgovinu za vreme predsedavanja Baraka Obame, dok se njen mlađi brat kandidovao za guvernera.

Bogatstvo: 33,5 milijardi dolara

 

blic

POSTAVI ODGOVOR

*