15 ОДЛУКА ЗА 48 САТИ Нека НОВА АМЕРИКА: Трамп окреће државу наглавачке

Ураган Трамп почео је да тутњи Белом кућом! Нови председник САД своје прве одлуке посветио је демонтирању наслеђа Барака Обаме и Била Клинтона.

0
Доналд Трамп за 48 сати окренуо САД наглавачке! Нови председник САД је за само 48 сати донео чак 15 важних одлука, почевши тако да испуњава своја предизборна обећања.Након што је преузела федералну владу, Трампова администрација предала је указ против Закона о здравственом осигурању (чувени „Обамакер“, на који је Трампов претходник толико поносан).

Доналд Трамп је стопирао увођење свих прописа које је Обамина администрација покренула пред одлазак из Беле куће.

– Док мој тим то детаљно не прегледа, нема ништа од усвајања – истакао је 45. председник САД.

Чак 80 амбасадора које је Барак Обама поставио широм света пре времена вратиће се у САД, а држава ће бити без дипломатских изасланика све док Трамп не одабере своје кандидате за тај посао.

Након тога, Трамп се састао са шефовима ЦИА, са којима је на ратној нози још од лета и изборне кампање.

– Ви сте добри људи, чините добро овој земљи. Ипак, од данас ћете имати неке друге приоритете, а међу првима је уништење тероризма – поручио је нови председник у Ленглију након што је преузео тајне кодове за нуклеарно наоружање.

Разговарао је са премијером Канаде Џастином Трудоом о економским везама два најближа савезника, а затим је позвао и Енрикеа Пењу Нијета, председника Мексика. Трамп не одустаје од изградње зида на јужној граници САД, о чему је, између осталог, и разговарао са мексичким колегом.

Ипак, кључна тема разговора са Трудоом и Нијетом је поновно преговарање о трговинском споразуму НАФТА (Северноамерички споразум о слободној трговини), економском чеду Била Клинтона.

Трамп је камен темељац Клинтонове политике у неколико наврата назвао „најгорим споразумом у историји“. Трамп сматра да Канада и Мексико профитирају превише, а да су САД „најоштећеније“ у споразуму који је, уколико гледамо укупан БДП три земље – највећи на свету.

Поред тога, нови председник САД данас је поништио учешће своје земље у преговорима о Транспацифичком партнерству (ТПП).

Најавио је да ће први званични сусрет имати са британском премијерком Терезом Меј, који се очекује у петак, а покренуо је иницијативу о премештању Амбасаде САД из Тел Авива у Јерусалим, упркос великим тензијама које је та одлука подигла.

Трамп се сусрео и са директором ФБИ- Џејмсом Комијем, којег је од свих гостију у Белој кући најсрдачније поздравио.

– Ти си славнији од мене. Помогао си земљи да донесе праву одлуку. Хвала ти! – рекао је Трамп шефу ФБИ, алудирајући на истрагу коју је покренуо против његове противкандидаткиње Хилари Клинтон свега неколико дана пре гласања.

Donald Tramp i Džejms Komi

У првих 48 сати Трампова администрација је урадила ово:

– Преузели вођење федералне Владе

– Потписан указ против закона о здравственом осигурању, Обамакер, који је и обећао да ће укинути током кампање

– Трамп наредио агенцијама да замрзну нове прописе, како би их његова администрација прегледала

– Добио зелено светло од Министарства правде да његов зет, Џаред Кушнер, преузме улогу специјалног саветника у Белој кући

– Трамп отпустио све амбасадоре које је именовала Обамина адмнистрација, без припремљених замена

– Састао се са људима из ЦИА, обративши се запосленима, кад је преузео и нуклеарне кодове

– Нови председник разговарао са мексичким председником и најавио њихов сусрет крајем јануара

– Трамп разговарао са канадским премијером о економским везама те две државе

– Најавио састанке са лидерима из Мексика и Канаде као почетак нових преговора о НАФТА (Северноамерички споразум о слободној трговини)

– Најавио први сусрет са страним лидером, британском премијерком Терезом Меј, који ће се десити у петак

– Почео са разговорима о премештању америчке амбасаде у Израелу, из Тел Авива у Јерусалим

– Суочио се са првом државном катастрофом као председник државе, смртоносним олујама и ураганима који дивљају америчком државом Џорџијом

– Рекао Државном парк сервису да не твитује, након што су ретвитовали фотку која упоређује инаугурације Обаме и Трампа

– Подигао тензију у Ираку, кад је изразио жаљење што нису преузели нафту у тој држави, рекавши ЦИА: „Требало је да задржимо нафту. Можда бисмо имали другу шансу“.

– Трампов кандидат за директора ЦИА, Мајк Помпео, је рекао, што је поптуно супротно од његових ранијих изјава, да је отворен да поново преиспита лимите техника испитивања и поврати тзв. „њатербоардинг“ ако је то потребно и ако његове колеге мисле да треба

БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*