16 руских специјалаца одбило нападе 300 припадника Исламске државе, Путин спрема одликовања (ВИДЕО)

0

Само16 руских војних специјалаца успело је – без и једног јединог погинулог у својим редовима – да дан и по у Сирији, на истоку њене провинције Алепо, одбија нападе око 300 одлично наоружаних и увежбаних припадника Исламске државе.

У сиријском рату им је задатак био да коригују ватру владине артиљерије и руске авијације.

Управо су се вратили у Москву, а њихов командир – чији идентитет, из разумљивих разлога, није откривен – испричао је да су одбили пет напада вишеструко надмоћнијег противника.

„Нас су и до тада повремено гађали артиљеријом. Међутим, једног јутра је почео масовни артиљеријски удар по нашим положајима. Користили су и вишецевне ракетне бацаче „Град“ и минобацаче. Ускоро се појавио и шехид-мобил. Зауставили смо га диригованом ракетом. Детонација је била страшна. Поставили смо одбрану и прихватили борбу“.

Навео је да су током дана била четири напада и да су сва четири успешно одбијена.

Наступила је ноћ која је искоришћена да се минирају прилази положајима које је група држала.

Командир је открио да су се од наредне зоре ствари даље развијале овако:

„Уследио је нови напад. ,Густина ватре’ била је велика, али је страшно само првих минута. Одбили смо и тај напад. Кад су сиријски војници то видели – ободрили су се и вратили на своје позиције. Ми смо Сиријцима дали координате свих ватрених тачака терориста и отишли на своје првобитне положаје. Сиријска армија је наставила оно што смо ми започели, а уништили смо им један шехид-мобил, један тенк и два борбена возила пешадије. Број убијених терориста тада нисмо ни утврђивали“.

Успех своје групе објаснио је овако:

„Прошли смо без губитака јер смо имали добре заклоне и положаје. На нашој страни је била предност у квалитету оружја јер смо имали и ,топлотне нишане’. Предност је донела и наша обученост.“

Тада је и сиријска армија „одрадила“ своје, па су преживели терористи били принуђени да се повуку.

То је омогућило и Сиријцима и руским специјалцима да пажљиво прегледају бојно поље, а установили су да су погинули припадници Исламске државе имали модерну страну опрему и специјална средства.

Командир руских специјалаца наглашава:

„Били су веома добро опремљени. Све на њима и код њих је било страно: одећа, оружје, медицински препарати. Међу погинулима је било и црнаца“.

Специјалци Министарства одбране Русије сматрају се елитом Оружаних снага РФ.

Не без заслуге, прозвани су „хирурзима савременог ратовања“.

Владимир Путин је већ изјавио да ће „Групу 16“ одликовати и да ће им одликовања лично уручити.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*