17 најутицајнијих масона у историји

0

Широм света има више од шест милиона слободних зидара, али је ова организација, упркос чињеници да постоји скоро 300 година, и даље обавијена велом тајне. Документација о њима током времена је, сасвим природно, уништена, али је неколико спискова организације којима су обухваћени неки од најутицајнијих људи у историји, ипак одолело зубу времена.
Правила за пријем
Захтев за пријем у друштво може да поднесе свако, под условом да верује у Врховно Биће. Чланови организације верују у “истину, толеранцију, поштовање и слободу”. Некада су чланови могли да постану само белци, и то мушкарци, а данас могу да им се придруже људи свих националности и раса.

Афроамерички слободни зидари су се, међутим, одвојили и основали засебан огранак назван Масони Принца Хола. Жене, по правилу, још не могу да постану чланице, али многе модерне ложе их ипак примају.

Када уђу у организацију, нови чланови постају шегрти, а затим могу да напредују све до Сувереног великог главног инспектора (укупно 33 степена).

“Бизнис инсајдер” објавио је списак 17 живих и мртвих чланова који су положили свечани завет.

Бенџамин Франклин – Ложа Свети Јован, Филаделфија, 1730.
Screenshot_1

Бенџамин Френклин је постао члан ложе “Свети Јован” у Филаделфији 1730. Био је активан у групи више од 50 година, а 1734. је био на положају великог мајстора Пенсилваније. Штампао је прву масонску публикацију “Устав слободног зидарства” у америчким колонијама. Реч је о једној од најређих књига на свету (постоји само 20 верификованих копија). Чланство у реду није утицало на његову улогу изумитеља и једног од утемељивача САД.

Џорџ Вашингтон – Ложа Фредериксбург, Вирџинија, 1752.
Screenshot_2

После иницијације 1752. у Ложи Фредериксбург (Вирџинија), први председник Сједињених Америчких Држава гајио је чврсте везе са масонима. Приликом постављања камена темељца америчког Капитола 18. септембра 1793, обавио је масонске ритуале. Био је члан све до смрти и на захтев његове удовице сахрањен је у складу са масонским обредима. Многи масони, као и чланови Реда Витезова Темплара иду на ходочашће у Маунт Вернон, где се налази Вашингтонов гроб.

Пол Ривијер – Ложа Сент Ендру, Масачусетс, 1760.
Screenshot_3

Пошто је 1760. године примљен у чланство, Пол Ривијер је од 1795. до 1797. био велики мајстор Велике ложе Масачусетса. Допринео је стварању бројних ложа у својој земљи и успоставио нове положаје и традиције. И син му је био слободни зидар. Иако ни данас нико не зна ко је изазвао Бостонску чајанку, протест америчких колониста против Велике Британије, када су уништили велики број сандука чаја на бродовима у Бостонској луци, многи историчари претпостављају да су одређену улогу у томе играли први слободни масони у америчким колонијама.

Франсоа-Мари Аруе (Волтер) – Ложа Девет сестара; Париз, Француска, 1778.
Screenshot_4

Франсоа-Мари Аруе је писао под именом Волтер. После пријема у чланство Ложе Девет Сестара 1778. године, написао је мноштво значајних књига, укључујући и “Кандида” и “Филозофски речник”. Идеје изложене у тим књигама битно су утицале на просветитељство и Француску револуцију.

Волфганг Амадеус Моцарт – Ложа “Зур Њохлтäтигкеит” (Добротворност), Аустрија, 1784.
Screenshot_5

Аустријски композитор и син слободног зидара, композитор Волфганг Амадеус Моцарт створио је током своје плодне каријере низ масонских музичких комада. Придружио се масонској ложи “Добротворност” у Аустрији 1784. године. Многи чувени музичари су били масони. Франц Јозеф Хајдн и Моцарт су били у истој ложи, док се Јохан Кристијан Бах придружио масонима у Лондону.

Симон Боливар – Ложа Лаутаро; Кадиз, Шпанија, 1803.
Screenshot_6

Јужноамерички ослободилац и политички вођа Симон Боливар предводио је велику борбу за независност од Шпанске империје. Примљен је у ред масона 1803. године, у масонској ложи “Лаутаро”, у Кадизу (Шпанија), и обављао је дужност председника Колумбије и Перуа. У априлу 1824. постао је Суверени велики главни инспектор, када му је додељен највиши степен у хијерархији друштва.

Џон Браун – Ложа Хадсон бр. 68; Хадсон, Охајо, 1824.
Screenshot_7

Милитантни аболициониста Џон Браун придружио се слободним зидарима у Охају 1824. године. Касније је, међутим, напустио организацију због спекулација да је био умешан у нестанак Вилијама Моргана. Наиме, прошириле су се гласине да су масони киднаповали и убили Моргана, који је посећивао масонске ложе, наводно, зато што је претио да ће написати књигу у којој ће разоткрити њихове тајне. То је потпирило веровање да група обавља сатанистичке ритуале.

Самјуел Клеменс (Марк Твен) – Ложа Поларна звезда бр. 79, Сент Луис, 1861.

Screenshot_8

Познатији као књижевник Марк Твен, Самјуел Клеменс постао је члан Ложе Поларна звезда бр. 79 у Сент Луису 1861. Само неколико месеци касније достигао је ранг Мајстора. У роману “Завера Тома Сојера”, Твен, као и у многим својим делима, указује на масоне тако што значајну личност локалне заједнице описује као члана друштва.

Винстон Черчил – Ложа Стадхолм бр. 1591, Лондон, 1901.
Screenshot_9

Винстон Черчил, који је у два наврата био британски премијер и постао почасни грађанин Сједињених Држава, приступио је енглеским масонима 1901. године.

Иако је у историји његове породице било доста слободних зидара, а имао је је и доста пријатеља који су били масони, Черчилова активност у друштву је била ограничена на социјални ангажман. Ложу је напустио 1912.

Хари Труман – Ложа Белтон бр. 450; Грандвју, Мисури, 1909.

Screenshot_10

После иницијације 1909. године, Труман је брзо напредовао у масонској хијерархији, а од 1940 до 1941. био је велики мајстор Велике ложе Мисурија. Године 1945, исте године када је преузео дужност председника, организација му је доделила ранг масона 33. степена Шкотског реда. У писму супрузи 1939. године, Труман објашњава слободно зидарство на следећи начин: “Слободно зидарство је систем моралних начела која олакшавају живот с другима, разумели то они или не.”

Александар Флеминг – Ложа Света Марија бр. 2682, Лондон, 1909.
Screenshot_11

Након обреда иницијације 1909, у Лондону, шкотски биолог Александар Флеминг открио је лековито дејство пеницилина, једног од најчешће коришћених антибиотика у данашње време. Постао је мајстор своје ложе 1924, а Нобелову награду је примио 1945.

Ерл Ворен – Ложа Секвоја бр. 349, Оукланд, 1919.
Screenshot_12

Ерл Ворен, утицајни судија америчког Врховног суда од 1953. до 1969, придружио се Ложи Секвоја бр. 349 у Калифорнији. Џим Њутн у својој књизи “Правда за све: Ерл Ворен и нација коју је створио” пише да је Ворен престао редовно да присуствује састанцима после мање од једног месеца. Познат је случај “Браун против одбора за образовање Топике”, у коме је судија Ворен донео чувену пресуду којом су проглашени неуставним закони који успостављају одвојене јавне школе за црнце и белце.

Џон Едгар Хувер – Федерална ложа бр. 1; град Вашингтон, 1920.
Screenshot_13

Џон Едгар Хувер, напознатији директор америчког Федералног истражног бироа, био је и активни масон. Године 1920. постао је члан вашингтонске Федералне ложе бр. 1, у 25. години је стекао ранг мајстора масона, а 1955. му је додељен највиши степен Сувереног великог главног инспектора. Године 1965. добио је и Велики крст части, највише признање Шкотског реда.

Даглас Мекартур – Велика ложа Филпина
Screenshot_14

Проглашен “масоном по виђењу”, што значи да његова иницијација није била експлицитно планирана, Даглас Мекартур се сматра “ослободиоцем” Филипина, али га је амерички председник Труман, који је такође био слободни зидар, 1951. разрешио дужности.

Џон Глен – Ложа Конкорд бр. 688; Њу Конкорд, Охајо, 1978.
Screenshot_15

Астронаут и политичар Џон Глен, такође “масон по виђењу”, припадао је Ложи Конкорд бр. 688, у Охају. Велики мајстор Охаја одлучио је да га уведе у ред након што је облетео Земљу и четири пута за редом био члан америчког Сената. Глен је на крају стекао 33. степен Шкотског реда, а 1998. му је додељен “Свети прстен”, који је изложен у америчком Музеју и библиотеци националне баштине.

Стив Возњак – Ложа Добротворност бр. 362, Калифорнија, 1980.
Screenshot_16

Један од оснивача компаније “Епл” придружио се масонима 1980. године у Ложи Добротворност бр. 362, у Калифорнији.

Џеси Џексон – Ложа Хармонија бр. 88, Чикаго, 1987.

Screenshot_17

Амерички баптистички свештеник Џеси Џексон је примљен у редове слободних зидара 1987. године. Верује се да је био масон 33. степена Масона Принца Хола, афроамеричког огранка масона. Године 1987. постао је мајстор масон. Ложи Хармонија бр. 88 придружио се у Чикагу и дан-данас сарађује с њима, поред тога што се залаже за грађанска права.

Још неколико великих имена међу масонима:

Џон Џејкоб Астор, Ендру Џексон, Вилијам “Бад” Абот, Салвадор Аљенде, Нет Кинг Кол, Самјуел Колт, Ђук Елингтон, Оскар Вајлд, Џон Вејн…

Biznis insajder

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*