18 година страдања радника РТС

0

И 18 година од страдања 16 радника РТС, најближи траже одговоре. Малиновић: Нема опроштаја ако је неко правио „наше Маркале“

ПРОШЛО је 18 година откако је, у ноћи између 22. и 23. априла, у два сата и шест минута, у НАТО бомбардовању зграде Радио-телевизије Србије, у Абердаревој улици, погинуло 16 радника од 150 запослених, колико их је радило те ноћи. До данас није откривена пуна истина о овом масакру, нити су сви кривци процесуирани, сложили су се учесници дебате „Зашто“, у организацији Независног удружења новинара Србије.

Кључно питање које постављају родитељи жртава јесте зашто људи нису склоњени из зграде, иако је постојала таква наредба Савезне владе, пошто је Џејми Шеј најавио на конференцији за медије да је РТС легитимна мета и упркос томе што су већ евакуисане зграде РТВ Политике, Пинка и Кошаве. Остало је нејасно и зашто ћуте генерали и политичари који су били упозорени на тачан час напада, као и где су нестали извештаји људи који су били задужени за истрагу и рашчишћавање рушевина РТС. Иницијатива НУНС да се обнови истрага о страдању радника РТС није усвојена.

Жанка Стојановић, мајка погинулог Небојше Стојановића, каже да је реч о државном злочину према сопственом народу:

– Ови људи су жртвовани. Од њих 16, десеторо није било удато, ни ожењено, није имало децу. Међу њима је био и мој син. Републички тужилац Загорка Доловац обећала је 2011. да ће бити покренута нова истрага на основу новооткривених доказа. Случај је поверен тужиоцу Зорану Ђошану, који је наводно доказе изгубио. Он не жели да затвори случај из поштовања према родитељима жртава, а према нашем мишљењу, да не бисмо могли да се обратимо Европском суду у Стразбуру.

РТС никако није могао да буде означен као војни циљ, тврди генерал у пензији Срето Малиновић:

– То је злочин и злочинац би морао да одговара. Не могу да верујем да је неко размишљао о томе да намерно направи „наше Маркале“, да би изазвао сажаљење пред светом!? Ако је неко то намерно урадио, не сме да му буде опроштено.

У време када је министар одбране био Драган Шутановац, како је сам рекао, једини подаци до којих је Министарство дошло било је да је НАТО још у октобру 1998. изгласао план за бомбардовање Србије. У марту је план ревидиран и додати су зграда „Ушћа“, вила у Ужичкој и РТС. Јужно крило НАТО им је потврдило да не постоје транскрипти из којих би се видело да су пилоти накнадно добили РТС као мету, јер су све мете раније таргетиране.
НАТО БЕЗ ОПРАВДАЊА

ГОДИНУ дана после бомбардовања Хјуман рајтс воч је саопштио: „Први пут у историји ратовања погођена је једна медијска кућа која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Упркос ратној пропаганди овог медија, није било никаквог војног оправдања за бомбардовање.“

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*