200.000 људи на улицама Барселоне: Масовне демонстрације против хапшења двојице каталонских лидера (ВИДЕО)

0

Велики број демонстраната је синоћ носећи беле и црвене свеће узвикивао „независност“ док су марширали центром града након одржаног минута ћутања

На улице Барселоне изашло је око 200.000 људи да протестује након хапшења двојице каталонских лидера у све већим тензијама у Шпанији од како је одржан спорни референдум о независности Kаталоније.
Велики број демонстраната је синоћ носећи беле и црвене свеће узвикивао „независност“ док су марширали центром града након одржаног минута ћутања, јавио је АФП.

Портпарол полиције у Барселони рекао је да је на протесту учествовало око 200.000 људи.

Протести са свећама одржани су и у Ðирони, Реусу и другим градовима Kаталоније у знак протеста против пресуде шпанског суда да задржи у затвору двојицу каталонских лидера, председника каталонске Народне скупштине и удружења Омниум Kултурал, због навода да су изазвали побуну.

Суд је просудио да су они били организатори масовних демонстрација у Барселони који су ометали полицијску операцију против припреме референдума о независности, који је одржан у тој шпанској покрајини 1. октобра.

Kако је АП раније пренео, када су почели да се окупљају, хиљаде присталица независности Kаталоније носили су транспаренте „Слобода за политичке затворенике“, ударали у лонце и трубили аутомобилским сиренама.

Демонстрације, наводи француска агенција, догађају се у време када се ближи крајњи рок који је званични Мадрид поставио за лидера Kаталоније Kарлеса Пуџдемона да саопшти да ли планира или не да прогласи независност након забрањеног референдума.

Пуџдемон је до сада одбијао да пружи коначан одговор, позивајући уместо тога, шпанског премијера Марјана Рахоја на преговоре.

Међутим, Рахој је одмах одбацио да посредује и уколико Пуџдемон не одустане, он ће највероватније почети да уводи директну контролу над овим полуаутономним регионом.

Такав потез могао би да ескалира најгором политичком кризом у Шпанији од оне која је произашла из војне диктатуре 1997, оцењује агенција.

 

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*