200 хиљада муслимана протестује против хришћанског гувернера у Џакарти

0
Indonesia Blasphemy Protest

Због опасности да би се могло поновити насиље, које се догодило приликом сличног протеста почетком новембра, на улицама се налазе бројне полицијске и безбедносне службе

Најмање 200 хиљада демонстраната муслиманске вероисповести изашло је на улице Џакарте и захтевају хапшење хришћанског гувернера Индонезије Басукија Тјахаје Пурнаме, познатог као Ахок, јер је увредио Ислам, пише Гардијан.

Због опасности да би се могло поновити насиље, које се догодило приликом сличног протеста почетком новембра, на улицама се налазе бројне полицијске и безбедносне службе. Демонстранти у рукама држе плакате на којима пише: „Затвор за Ахока. Закон мора да се поштује“. Многи од њих допутовали су из разних делова Индонезије.

„Тражимо правду, а то значи да Ахок мора бити ухапшен“, изјавио је 26-годишњи Рики Субагиа који је на протест допутовао из 200 километара удаљеног града Гарута. Председник Јоко Видодо, иначе Ахоков политички савезник, неочекивано се демонстрантима придружио у јутарњој молитви.

Од њих је затражио да се мирно разиђу. Пурнама, односно Ахок, први је гувернер Индонезије који није муслиманске вероисповести. Муслимане је увредио бласфемијом о Kурану коју је наводно изрекао у време изборне кампање.

Своје противнике тада је оптужио да се користе стиховима Kурана како би Муслимане уверили да не бирају политичке вође других вероисповести. То је назвао преваром коју његови противници користе како бирачи не би гласали за њега.

Начелник полиције Тито Kарнавиан демонстранте је позвао да подрже службени процес који је покренут против Ахока. „Намучили смо се како бисмо довршили досије и предали га тужиоцима. Због тога од вас тражим да подржите легални процес“, рекао је. Говор је завршио речима: „Бог је велик.“

 

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*