2016. godina u fotografijama po izboru „Ruske reči“

0
Ova 2016. godina broji poslednje dane. Obilovala je nesvakidašnjim događajima, lepim i radosnim, ali i rđavim i tužnim. Neki su još uvek sveži u sećanju građana Rusije, a neki su prošli nezapaženo. Evo kako su oni viđeni kroz objektiv foto-aparata.
8. mart. Marija Šarapova je potvrdila da je koristila meldonijum, ne znajući da Svetska antidoping agencija od 1. januara tretira taj preparat kao doping. I neki drugi ruski sportisti su koristili taj uobičajeni preparat posle navedenog roka.
Ilustracija: Getty Images.
3. april. Zapadni mediji su pokušali da naprave aferu pomoću insajderskog spiska ofšor-računa koje su u Panami posedovali mnogi političari i biznismeni. Glavna meta medijskog napada bio je Putinov prijatelj Sergej Roldugin. Ispostavilo se, međutim, da posedovanje tih računa nije protivzakonito.
Ilustracija: Aleksandar Nikolajev/Interpress/TASS
29. april. U Sočiju je održano takmičenje Formule 1 za gran-pri Rusije.
Ilustracija: Getty Images.
5. maj. Simfonijski orkestar Marijinskog teatra pod rukovodstvom Valerija Gergijeva uz učešće violončeliste Sergeja Roldugina priredio je koncert u oslobođenoj Palmiri.
Ilustracija: Mihail Voskresenskij/RIA Novosti.
6. maj. U Rusiji je održano Svetsko prvenstvo u hokeju. Reprezentacija Kanade je odbranila titulu šampiona, pobedivši u finalu nacionalni tim Finske (2:0).
Ilustracija: AP.
15. jul. „Teroristički napad u Nici – to je veoma blizu“. Građani Rusije su donosili cveće i žalili za žrtvama terorističkog napada u Nici koji je odneo 84 života.
Ilustracija: Sergej Savostjanov/TASS.
26. jul. Igra Pokemon GO je obuzela ceo Zapad i delimično Rusiju. U Jekaterinburgu (1.784 km od Moskve) nepoznata lica su napravila veliki „pokebol“ od kamenog monumenta u obliku lopte koji stoji na keju blizu Dramskog pozorišta.
Ilustracija: Donat Sorokin/TASS
5. septembar. Završna ceremonija međunarodnog festivala vojnih orkestara „Spaska kula“.
Ilustracija: Marina Lisceva/TASS.
10. septembar. U Moskvi je otvorena Moskovska centralna kružna železnička linija. To je jedan od najvećih saobraćajnih objekata u Rusiji. U njega je uloženo preko 100 milijardi rubalja (1,6 milijardi dolara), a izgradnja je počela 2012. godine.
Ilustracija: AP.
10. septembra. Vladimir Putin sa manekenkama obučenim u venčanice na proslavi Dana Moskve na Crvenom trgu.
Ilustracija: Reuters.
4. novembar. U Moskvi je na Borovickom trgu otkriven spomenik knezu Vladimiru. Za vreme njegove vladavine žitelji Stare Rusije su 988. godine primili pravoslavnu veru. Monument je visok 17 metara.
Ilustracija: Reuters.
8. novembar. Izbori američkog predsednika su interesovali građane Rusije više nego ruski parlamentarni izbori, održani u septembru. Predsedničku trku je pratilo 69% ispitanika jedne ankete. Vest o pobedi Donalda Trampa u Državnoj dumi je dočekana aplauzom. Na slici: Medved Feliks izabrao Trampa. Zoološki vrt Rojev ručej, Krasnojarsk, Sibir.
Ilustracija: Reuters.
15. novembar. Ministar ekonomskog razvoja Aleksej Uljukajev uhapšen je kada je iznudio mito od 2 miliona dolara na ime dozvole za kupovinu kontrolnog paketa akcija državne kompanije „Bašneftь“ koju je njegovo ministarstvo i inače bilo dužno da izda najvećoj ruskoj državnoj naftnoj kompaniji „Rosneftь“. To je prvi slučaj hapšenja aktuelnog ministra u novijoj istoriji Rusije.
Ilustracija: Sergej Gunejev/RIA Novosti.
23. novembar. Članovi jahting kluba „Škiper“ obučeni u kostime Deda Mraza i njegove unuke Snežane pod jedrom na reci Jenisej prilikom zatvaranja sezone jedrenja. Temperatura vazduha je bila oko 20 stepeni ispod nule.
Ilustracija: Reuters.
19. decembar. Ambasador Rusije u Turskoj Andrej Karlov ubijen je pred kamerama na otvaranju izložbe fotografija u Ankari. Na fotografiji ubica stoji iza njegovih leđa.
Ilustracija: AP.
25. decembra se blizu Sočija dogodila avionska nesreća. Srušio se u more avion Tu-154 koji pripada Ministarstvu odbrane RF. U avionu su bili članovi hora „Aleksandrov“. Oni su putovali u Siriju na novogodišnji nastup pred ruskim vojnicima. Izginuli su svi članovi posade i putnici, ukupno 92 osobe. U avionu je bila i Jelizaveta Glinka, poznatija kao doktorka Liza, rukovodilac fonda „Pravedna pomoć“.
Ilustracija: Mihail Sokolov/TASS

POSTAVI ODGOVOR

*