250 миграната прихватило да напусти Београдску аутобуску станицу и оду у прихватне центре

0

Око 250 миграната прихватило је да се преместе из барака на аутобуској станици и да се пребаце у прихватне центре у Обреновцу и Kрњачи, као и у друге центре широм Србије.

Њих су данас посетили министри Небојша Стефановић, Александар Вулин и Зоран Ђорђевић као и градоначелник Београда Синиша Мали.

Министар Вулин је том приликом рекао да су на иницијативу председника Владе увећани напори да се мигрантима који су сами одлучили да остану у баракама, још једном разговара и понуди бољи смештај.

Мигранти, који су се налазили у хладним, неусловним баракама код аутобуске станице прихватили су позив да се преместе у прихватни центар, а Вулин каже да свако од њих ко се налази на неусловном простору, тамо се налази искључиво на своју одговорност.

– Ниједан од ових миграната није без понуде да оде у наше одговарајуће прихватне центре у којима има довољно места. За сваког има места, сваком смо понудили место и наставићемо баш тако да се понашамо – нагласио је Вулин.

Рекао је и да је ове зиме било промрзлих и умрлих миграната у Грчкој, Бугарској, али ниједног у Србији.

– Даћемо све од себе да се то и не деси – рекао је Вулин.

Он је поновио да држава неће повећавати број људи у центрима, али ће распоређивати прихватне капацитете како би мигранти имали могућност да удобније и комотније проведу и ову зиму.

– Сада припремамо одговарајући прихватни центар у Обреновцу, значи да можемо да растеретимо и Kрњачу, неке друге центре и да тим људима пружимо могућност да заједно са градом Београдом, МУП-ом, обезбедимо све да се осећају добро. Kапацитети су сасвим довољни за сваког од ових људи, а наравно, распоређени су по читавој земљи, не могу бити само у Београду и не треба да буду само у једном граду – рекао је Вулин.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да држава води рачуна о свим избеглицама и мигратима већ две, три године и да из тог разлога жели да премести мигранте из неусловних барака у центре широм земље, у којима ће имати добре услове док се не процесуирају њихови захтеви за азил или омогући даље путовање.

Стефановић је рекао да бараке код аутобуске станице у Београду нису смештај који Србија нуди мигрантима, да су они ту својом вољом, а да државне институције заправо желе да их замоле да пређу у објекте Министарства рада и Kомесаријата за избеглице.

– Ми молимо мигранте да нам дозволе да им пружимо нормалне услове, да водимо рачуна о њима. Имали смо прилику да видимо да су неки покушавали да представе како се о мигрантима не брине довољно и како живе у неусловним условима, као да их је држава сместила овде. Наставићемо да будемо добри домаћини и на иницијативу премијера Александра Вучића хоћемо да сваког мигранта изместимо са улица, јер мислимо да по овако хладном времену нема простора да било који човек буде на улицама града – истакао је Стефановић.

Шеф УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је за Тањуг да је ово други дан како је влада понудила мигрантима и избеглицама који живе у баракама превоз до бољег смештаја.

Аутобуси, каже Шодер, превозе око 200 људи, који су се сагласили да иду у прихватни центар у Обреновцу, а подршку акцији дају УНХЦР и невладине организације.

 

 

 

Танјуг

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*