Crna Gora: „Opasni teroristi“ pripremali napad praćkama!

0

Na današnjoj press konferenciji Državnog tužilaštva Crne Gore, Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić kazao je da postoji osnovana sumnja da je u pokušaju nasilnog rušenja vlasti uključena jedna politička struktura iz Crne Gore.

Kako je kazao državni organi Crne Gore, prije svega bezbjednosne strukture su otkrile da je formirana kriminalna organizacija na teritoriji Crne Gore, Rusije i Srbije s ciljem da se izvrši teoristički napad i na taj način svrgne „legitimno izabrana vlast“.

„Organizatori kriminalne grupe, a to su bili nacionalisti iz Rusije su kao početnu maksimu uzeli da se vlast u Crnoj Gori na čelu sa Milom Đukanovićem ne može promijeniti na izborima i da je treba nasilno srušti. Forimirali su kriminalnu organizaciju radi vršenja terorističkog akta koji su planirali da izvrše 16. oktobra u 23 časa. U tom pravcu dva lica iz nacionalističkih struktura Rusije su pozvali određeno lice koje je okrivljeno u ovom krivičnom predmetu i iznijeli mu plan i od njega tražili da isti realizuje kroz angažovanje većeg broja ljudi koji bi učstvovali u tačno određenim pravilima i tačno određenim zadacima u izvršenju ovog terorističkog cilja“, kazao je Katnić na konferenciji.

Katnić takođe dodaje, i da je postojao dodatni plan da se izazovu nemiri, i da je za napad planirano da se iskoristi 50 automatskih pušaka i 50 pištolja.

„Plan je bio da se nakon izbora u 23č kriminalci infiltriraju u građane i da nakon što političari izađu na binu, svi uđu u Skupštinu i tamo se zadrže najmanje 48 sati. Bili su angažovani i strijelci koji bi lišili života Mila Đukanovića“.

Prema njegovim riječima, Specijalno Državno Tužilašto je identifikovalo o kojoj se političkoj grupaciji radi, ali nije želio da navede koja je grupacija u pitanju.

Na pitanje gdje se nalaze Rusi koji su pripremali napad, Katnić je odgovorio:“Specijalno tužilaštvo Srbije je ova lica imalo pod svojim nadzorom. Ta lica se više ne nalaze na teritoriji Srbije. BIA ih je kontrolisala ali se to ne može koristiti kao dokaz niti su oni mogli da ih liše slobode. Da li se nalaze u Rusiji ili negdje drugo, ja to ne znam.“

Na današnjoj konferenciji došlo je i do svojevrsnog presedana kada je Katnić odbio da direktno odgovori na pitanje novinara „Dana“ Dražena Živkovića. Portparolka Tužilaštva Dragana Maljević Unković kazala je kako je lični stav Katnića da ne odgovara na pitanja „Dana“.

Na press konferenciji je prikazan i trominutni film, na koje se nalaze „dokazi“ o oružju koje je trebalo da se iskoristi u „državnom udaru“. Između ostalog tu su: praćke sa metalnim kuglicama, panciri, dron, lisice, čelična žica sa žiletima koja se koristi za preprečavanje puteva, teleskopske palice, bokseri, naprtnjače, praćke sa metalnim kuglicama, biber sprej, uniforme i par pari čizama.

Specijalni Tužilac Katnić je poseban akcenat stavio na praćke. Kako je naveo praćke su veoma opasno i ubojito oružje koje je trebalo da bude iskorišćeno, ali na svu sreću oni su osujetili taj plan pa samim tim i upotrebu ovog smrtonosnog oružja. Inače kako možemo vidjeti iz priloženog praćke koje je Tužilaštvo Crne Gore prikazalo kao dokaz mogu se kupiti na Ali Ekspresu, i to po veoma povoljnim cijenama.

pracke

Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković, kategorički je odbacio navode da se u predmetu formiranom povodom krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju radi o insceniranom postupku, te da „oni za sve imaju dokaze“.

„Ne sporimo pravo građana i ukupne javnosti da kritikuju rad Tužilaštva“, kazao je Stanković na pres konferenciji i dodao da kritike trebaju da budu zasnovane na činjenicama“.

Dakle ukoliko sublimiramo izjave sa današnje konferencije, opasni teroristi iz Srbije i Rusije u sprezi sa političkim grupacijama u Crnoj Gori planirali su da izvrše državni udar,naoružani praćkama, kako bi na taj način sprječile ulazak te zemlje u NATO… 

Izvori: Vidovdan, Foto/Video: PR Centar

POSTAVI ODGOVOR

*