30. дан „Протеста против диктатуре“-подршка слободним медијима (ВИДЕО)

"Протест против диктатуре" вечерас је 30. окупљањем обележио месец дана шетње улицама престонице и изражавања незадовољства влашћу Александра Вучића и резултатима председничких избора.

0

Овог пута стотинак демонстраната одлучило је да се захвали редакцији нашег листа за објективно извештавање током свих дана одржавања протеста. Уместо уобичајене критике и негодовања као теме и основне поруке сваког окупљања, данас је циљ био подржати „оно што је позитивно“, како је рекао један од учесника, и указати другима какав пример да следе.

У потрази за сменом комплетне политичке елите, слободним медијима и социјалном правдом, што представља срж њихових захтева, обраћали су се и Републичкој изборној комисији, блокирали зграду Радио-телевизије Србије, звиждали пред редакцијама Политике, Информера, а на вечерашњем путу до редакције Данаса демонстранти нису заборавили ни иницијално незадовољство које их је довело на улице, па се и даље узвикивало „Вучићу, лопове“, „доле диктатура“ и „онесвести се“.

Током шетње Булеваром краља Александра саобраћај је заустављен у само једном правцу, јер су логистичари, с обзиром на мањи број окупљених – око стотинак њих, проценили да нема потребе за блокадом већег броја улица. Суграђанима, чини се, ове мање измене нису сметале јер је већина трубила у знак подршке. На путу кроз Улицу проте Матеје, демонстранти су позивали и „излазите напоље“ а људи су са својих прозора и тераса одговарали аплаузом, фотографисањем и скандирањем парола које је маса узвикивала.

Поводом обележавања навршених месец дана демонстрација, позван је и специјални гост, Марко Видојковић, писац и новинар РТВ Шабац, да се као први говорник – јавна личност обрати окупљенима. Он је позив прихватио са задовољством, јер, како каже, важно је подржати „чуваре ватре“ који су већ данима на улици и одржавају дух протеста, не дозвољавајући људима да забораве на незадовољство које их све мучи.

– Честитам вам месец дана од најнедемократскијих избора које Србија памти. Ви који сте чувари ватре ових протеста чините да Београд живи један протест из дана у дан. Ви показујете да је суштина овог протеста да сваки корак који направите чини ту вашу путању слободном територијом, Ви живите слободу – поручио је Видојковић, што је маса са одушевљењем прихватила, а онда су се зачули и повици „и наставићемо“. Он је похвалио и полицију која грађанима омогућава несметану шетњу кроз град, рекавши да је уверен да је полиција на страни народа и изразио сигурност да ће цела територија наше земље бити ослобођења диктатора и диктатуре.

Видојковић је обраћање завршио кратким освртом на стање у медијима поручујући да „смо дошли да поздравимо једини прави слободни медиј у Србији“ на шта су окупљени, најгласније до сада, клицали „ДАНАС, ДАНАС“ и показали своју подршку громогласним аплаузом.

Испред редакције Данаса демонстранте је поздравио уредник Божидар Андрејић, захваливши им се што су препознали тешке услове у којима наш лист опстаје и за несебичну подршку коју су као читаоци пружили Данасу.

Нови протест заказан је за сутра у 18 часова.

А. Поповић, ДАНАС

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*