33. протест „Против диктатуре“: Окупило се 100 грађана!

Након једнонедељне паузе, вечерас се у организацији иницијативе Протест против диктатуре, на платоу испред Народне скупштине окупило око стотинак грађана.

0

Иако су организатори претежно студенти, по старосној доби окупљених уз скуп дефинитивно не би могли да стоје епитети „омладински“ или „студентски“.

Без обзира на мали број, неколико окупљених је ипак успело да уђе у вербални сукоб, који умало да прерасте у физички. Наиме, један од младића гласно је коментарисао да је „на протесту геријатрије“ и упитао једног старијег грађанина „како сте млади господине“, на шта му је он одговорио да пензионери не би морали да буду на протесту да је младих у већем броју. Тада се неколико њих укључило у полемику оптуживши младића да је он убачени провокатор, и да су га у пар наврата виђали како разговара са инспекторима. На срећу, све се завршило на међусобним претњама и увредама.

Пола сата по почетку окупљања, скупу се придружила иницијатива Kултуром против диктатуре, једна од три фракције на које су се поделили организатори минулих протеста. Они су са собом повели добошаре и једног трубача, који су по доласку на плато испред парламента одсвирали Марш на Дрину.
Александра Недељковић, студенткиња из Ниша, обратила се протесту речима да грађани на југу Србије имају утисак да се у престоници политичари више боре за једно паркинг место него за њих, и да то мора да се промени.

– Другог априла када сам изашла на изборе, знала сам да ће Вучић победити, јер познајемо његову технологију куповине и крађе гласова. Али не можемо да се ослонимо на Владу, већ на сопствену одлучност. Морамо се борити, држати се заједно, помагати једни другима јер ћемо само тако победити – поручила је она.

Након њеног обраћања, грађани су се упутили до оближњег седишта РИK-а, узвикујући уз бубњеве и пиштаљке наслов Андрићевог дела „Проклета авлија“ . Медђутим, после тек десетак пређених метара угледали су групу људи који излазе из скупштине за које су помислили да су посланици, вратили се назад на плато и скандирали „лопови, лопови“. Шетња је потом убрзо настављена.

Демонстранти су скренувши у Улицу Kнеза Милоша дуж ње снадирали да „неће одустати“ и позивали Србију „да се пробуди“, да би стигавши испред седишта Републичке изборне комисије још једном подсетили на „испеглане листиће“ и „покрадене изборе“.

На том месту, Војислав Јањић који је један од оних који су свакодневно марширали улицама Вршца, обратио се грађанима, рекавши да је и његов град 2016. године пао под чизму диктатуре.
– Једна од најзначајнијих карактеристика СНС-ове страхивладе јесте запошљавање партијских кадрова, за које је једини критеријум послушност. Првих дана протеста, у Вршцу је шетало више од 300 грађана, да би се због бројних притисака број смањивао. Ипак смо опстали, јер када људи схвате да је страх препрека коју су поставили сами себи, бунт ће се поново пробудити – истакао је Јањић, а незадовољни грађани кренули су ка седишту РЕМ.

Међу окупљенима који су се тамо упутили био је и председник Независног друштва новинара Војводине Недим Сејдиновић, који је за Данас рекао да је дошао да подржи захтев демонстраната за сменом чланова РЕМ-а, уз опаску да он самтра да би поред смене они морали и кривично да одговарају.

– Овде сам да укажем да ће се најављеним изменама закона лоша ситуација у земљи још додатно погоршати. Тим променама, власт жели да додатно маргинализује оне медије који нису у служби режима – упозорио је он, објаснивши да кроз измене Закона о електронским медијима владајућа већина хоће да угаси телевизију Н1, а да променама у Закону о јавном информисању омогући дистрибутерима штампаних медија да врло лако неутралишу оне новине које нису по вољи власти.

Тридесет трећи Протест против диктатуре завршен је управо испред зграде РЕМ-а, са ког места су се грађани разишли до следећег окупљања.

Подсетимо, како су за Данас, раније рекли организатори Протеста, окупљања ће бити повремена, представљаће одговоре на потезе власти, а у међувремену ће се радити на повезивању и реорганизацији.

М. Д. Миљковић, ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*