7 НАЈГОРИХ СНС ФУНКЦИОНЕРА: Ведре и облаче Србијом

0

Живот и смрт људи ван Београда и Новог Сада зависи од хира локалних моћника који ведре и облаче провинцијом. Међу њима има и оних који су кривично осуђивани, истраживани, пријављивани, али тек ретки након бројних скандала доживе губитак фамозне „фотеље“.

Међу локалним шерифима – од којих смо издвојили седам најбахатијих – има много оних који се повезују са криминалним активностима, недомаћинским трошењем општинских средстава, непотизмом, бахатошћу свих врста.

Логично је да странка која је у свој начин владања увела систем „перманентне реконструкције владе“ по истом принципу поступа и у решавању проблема у својим редовима, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

– Поготово на локалу, где су локални моћници често далеко од очију страначког врха и понашају се као својеврсни кнезови. Уверен сам да ће се ово проветравање десити за месец дана, две недеље или три месеца – мање је битно – каже Анђелковић.

Социолог Ратко Божовић резигниран је и скептичан поводом ових најава.

– Не може неко ко је направио рђаву представу да је режира на добар начин. На места која су била намењена професионалцима дошли су спорни аматери. Кад је систем већ тако направљен – тешко је то сада радикално мењати – каже Божовић. Партократска користољубивост је по њему главни критеријуми за избор локалних лидера.

– И још мораш да буде сагласан и гласан, чак громогласан, у тој сагласности са лидером. Мораш да се истичеш у љубави према странци – каже реномирани социолог.

Чедомир Божић (Жабаљ): Чедин розе Ајфон

Државна ревизорска институција је у октобру 2017. године открила да је у општини Жабаљ ненаменски потрошено 1,3 милиона евра. Сличних преступа има и у другим општинама широм земље, али ова је посебно бахата јер је утврђено да је општинским новцем плаћен и розе „ајфон“ од 96.000 динара. Не зна се ко га је наручио ни коме је намењен. Осим тога, Божић је себи подигао плату за 30.000 динара, а најмање пола милиона динара отишло је на кафански цех. Божић је извештај ревизора оценио као „ни позитиван ни негативан“.

Предраг Вуковић (Шид): Шверцер цигарета

Мало је рећи да је јавност била шокирана када је у јуну 2017. године објављено да је Предраг Вуковић, председник општине Шид, пред хрватским судом осуђен за шверц цигарета. Ово дело извршио је 2011. године, када је у гепеку његовог аутомобила пронађено 4.000 паклица цигарета марке „вотервулф“. Казна: 150.000 динара.

Вуковић је у априлу ове године смењен са функције у СНС, али је и даље председник општине. Да ли ће га органи странке разрешити и те функције – остаје да се види.

Предраг Белић (Алибунар): Из притвора у фотељу

Према сазнањима новинара, Белић, мештанима Алибунара и полицији познат као Баки, хапшен је у акцији „Сабља“ након убиства премијера Ђинђића због трговине дрогом и изнуда. После тога је у затвору био још два пута, углавном због насилничких дела. Против Белића су вођена још четири поступка, због држања оружја и муниције. Ипак, пред судом у Алибунару никада није осуђен – поступци су застарели. Хапшен је и у децембру прошле године, а кад му је укинут притвор, само се вратио у фотељу.

Радомир Николић (Крагујевац): Празна каса

Радомир Николић, најстарији син бившег председника Србије Томислава Николића, постао је градоначелник Крагујевца 2014. године.

Иако тврди да су проблеми са управљањем градом наслеђени, на радар СНС доспело је његово недомаћинско управљање градским буџетом, због чега је престоница Шумадије данас на ивици банкрота. Недавно је одликовао фондацију којом руководи његова мајка Драгица, а која је била под истрагом Агенције за борбу против корупције. Остаће упамћен његов тендер за куповину кожних ципела за раднике градске управе…

Милутин Јеличић Јутка (Брус): Сексуални предатор

Ужасне оптужбе бројних жена из Бруса – које су проговориле о трауматичном сексуалном злостављању које су преживеле од председника ове општине – представиле су Србији лик и дело Милутина Јеличића Јутке.

Након ових оптужби, Јутка је дао исказе у полицији и тужилаштву, али је упркос томе (и у канцеларији тужиоца) наставио да шиканира своје жртве. Чак се и локално чланство одрекло бахатог функционера и затражило његову смену. СНС ипак чека одлуку надлежних институција.

Богдан Лабан (Суботица): Чупач гркљана

Био је август прошле године, када су у јавност испливале бруталне претње које је градоначелник Суботице Богдан Лабан упутио некадашњем страначком колеги Владимиру Половини. Лабан се Половини обратио бираним речима: „Самлећу те као млевено месо. Гркљан ћу ти ишчупати као мој питбул!“ Лабан, међутим, није ни процесуиран, а камоли осуђен због ових морбидних претњи, а ухапшен је само – Половина!

Благоје Спасковски (Бор): Господар рудника

Новине су прошле године писале да се мандат Благоја Спасковског – бахатог директора РТБ „Бор“ – полако примиче крају, и то директно на иницијативу Александра Вучића, који је у једном наврату констатовао да Борани од Спасковског више воле и псе луталице. Листа његових недела је дугачка: од промашене инвестиције у нову топионицу до низа неумесних вербалних напада на опоненте и запослене у РТБ-у. Остаће упамћено да је једну од радница вређао речима: „Марш одавде, како си ружна“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*