800.000 ЉУДИ: Француска одговорна за геноцид у Руанди!?

0

Нови извјештај, чију израду је наручила влада Руанде, оптужује Француску да је снабдјевала оружјем и пружала заштиту починиоцима геноцида у Руанди 1994. године у којем је убијено 800 хиљада људи.

Извјештај који је сачинила америчка правна фирма износи доказе који показују француско саучесништво прије, током и послије геноцида који су екстремисти народа Хуту починили над етничким Тутсима и умјеренијим Хутима. Наводи се и да су француски званичници пружали уточиште некима од осумњичених за геноцид и спрјечавали покушаје да се они изведу на суд.

Министарство спољних послова Француске је саопштило да је „примило к знању“ извјештај фирме сачињен „на захтјев власти Руанде“. У саопштењу се наводи да је Француска „посвећена гоњењу учесника“ геноцида у Руанди, као и да је француско правосуђе већ осудило неколико људи и испитује још неке случајеве.

Руанда је прошле године објавила списак 22 француска висока официра које оптужује за помагање у планирању и спровођењу геноцида, међу којима је и генерал Жак Ланксад, начелник француског генералштаба од априла 1991 до септембра 1995. Списак је објављен пошто су француски истражитељи поново отворили истрагу о рушењу авиона тадашњег предсејдника Руанде Жувенала Хабјаримане.

 

 

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*