9. јануар – Дан Републике Српске

0

Дан Републике Српске се обиљежава и празнује 9. јануара као један од републичких празника у Републици Српској.

Незванично, тог дана је и крсна слава Републике Српске — Свети архиђакон Стефан.

Дана 9. јануара 1992. године у Сарајеву, тадашња Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини је донијела Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Проглашена је Република на подручјима српских аутономних регија и области и других српских етничких цјелина у Босни и Херцеговини, укључујући и подручја на којима је српски народ остао у мањини због геноцида који је над њим извршен током Другог свјетског рата.

Република српског народа Босне и Херцеговине се налазила у саставу савезне државе Југославије као њена федерална јединица. До избора и конституисања нових органа и институција који су требали бити установљени Уставом, функције државних органа је обављала Скупштина српског народа у Босни и Херцеговини и њен Министарски савјет. Сједиште органа Републике је било у Сарајеву.

Доношењем Устава од 28. фебруара 1992. Република је добила назив „Српска Република Босна и Херцеговина”. Проглашена је за државу српског народа и грађана који у њој живе, али и даље као дио савезне државе Југославије. Уставним амандманима VII и VIII од 12. августа 1992. назив Републике је промијењен у садашњи и коначни назив „Република Српска”.

Законске одредбе

Дан Републике Српске је био најприје утврђен Законом о славама и светковинама (1992) као један од празника Републике Српске. Овај закон је касније укинут. Затим, Дан Републике је поново утврђен Законом о празницима Републике Српске (2007) као републички празник који се празнује 9. јануара. Одлуком Уставног суда Босне и Херцеговине (2016) брисан је 9. јануар као датум празновања Дана Републике. Међутим, Народна скупштина Републике Српске је након одржаног републичког референдума са питањем „Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као Дан Републике Српске” поново утврдила 9. јануар као датум празновања и усвојила Закон о Дану Републике Српске (2016).

У дане празника Републике не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности. Влада Републике Српске и градоначелници/начелници општина одређују који су органи, организације, предузећа и установе дужни да раде и у ком обиму.

Правна лица, одговорна лица у правном лицу и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности, чине прекршај уколико раде у дане републичких празника. За кршење закона казниће се:
1. правно лице — новчаном казном од 2.000 КМ до 15.000 КМ;
2. одговорно лице у правном лицу — новчаном казном од 150 КМ до 2.000 КМ и;
3. лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности — новчаном казном од 500 КМ до 1.500 КМ.

Википедија

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*