Ађијус: На земљама у региону да раде на помирењу

0

Председник Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) Кармел Ађијус рекао је да је Хашки трибунал током 24-годишњег деловања испунио своју улогу и правди привео одговорне за ратне злочине, док је сада на земљама у региону да раде на процесу помирења.

„Трибунал је учинио све што је било у његовој моћи како би утврдио шта се догодило за време ратних сукоба. Утврђивање истине сада је нешто што предајемо вама како би сте то искористили с циљем помирења у региону“, рекао је Ађијус новинарима након завршетка тродневне коференције која у организацији Трибунала одржана у Сарајеву.

Како је рекао, задатак Хашког трибунала није био да остварује помирење за републике бивше Југославије те да је сада у њиховом интересу, у интересу земаља региона да раде заједно како би то постигле.

„Живели сте заједно у прошлости и нема никаквог разлога зашто не бисте могли прићи помирењу и изградњи боље будућности за све вас“, рекао је председник МКСЈ“, преноси Фена.

По његовом мишљењу, да је мандат Хашког трибунала испуњен потврђује и то што се показало да некажњивост не постоји и да је, како каже, „немогуће избећи одговарање за злочине против човечности, ратне злочине и злочин геноцида’.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*