Адвокату ухапшеног Србина онемогућен увид у судске списе

0

Kосовска Митровица – Милораду Зајићу (69) повратнику на Косово и Метохију из Клине, који се већ шести месец налази у кућном притвору, под оптужбом специјалне тужитељке Косова Хабибе Салихи да је починио ратни злочин против цивилног становништва 1998. године, систематски се крше елементарна права предвиђена Законом о кривичном поступку Косова, истиче  за „Политику” адвокат притвореног Дејан А. Васић. Додаје да Салихи не дозвољава увид у списе предмета и када је у питању изјашњавање Зајића, али и када су у питању сведоци.

„Након што је Зајић у априлу саслушан у Основном суду у Пећи, пред локалним судским већем којем је председавао Суљ Локај, али и пред специјалном тужитељком Косова, где је изложио своју одбрану, ускраћено нам је право на увид у спис предмета. Ја сам се тужитељки посебно обраћао, али ме није удостојила одговора. Такође, у јуну је саслушан сведок оптужбе Аљи Мрмуљаку, а ово саслушање је посебна доказна могућност коју је тужитељка незаконито користила, не дозволивши ми увид у спис, чиме ми је директно онемогућено да овом сведоку поставим питања”, наглашава адвокат Васић.

Напомиње да у току досадашње истраге која је премашила шест месеци, незаконито је и њему и Зајићу онемогућено да учествују у истрази, „с обзиром на то да ни за једно саслушање сведока нисмо позивани, што је тужилаштво било дужно да учини”. Адвокат подсећа да је половином јуна судија Локај продужио притвор Зајићу за још два месеца. „Иако је мој клијент нарушеног здравља и сам у својој кући у Клини, полиција му не дозвољава ни најосновније егзистенцијалне набавке. Није у могућности да обави ни најосновније лекарске прегледе. На решење о продужетку притвора сам поднео жалбу Апелационом суду у Приштини да би мом клијенту била допуштена одбрана са слободе. Одговор још нисам добио”, истиче Васић.

Зајић се у предмету, који је од Еулекса преузело локално правосуђе, сумњичи за злочин 1998. године у селу Душић, код Клине, где га је један сведок наводно видео како испаљује рафале из аутоматског оружја на албанске цивиле. Ову истрагу је Еулекс због недостатка доказа  2016. године обуставио. Ухапшен је у марту ове године, када је на позив полиције отишао да преузме покућство које му је претходно украдено

Politika

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*