Агенција добија велики новац под ставком капитални пројекти: На шта ће БИА потрошити 300 МИЛИОНА?

  0

  Бебедносно-информативна агенција добиће у наредне три године од државе чак 300 милиона динара под ставком „капитални пројекти“

  Трећина тих пара (100 милиона) предвиђена је буџетом Србије за 2017. годину, а тај износ биће издвојен за БИА и у прорачунима државне касе за 2018. и 2019.

  Према сазнањима „Блица“, један део тог новца биће употребљен за обнову зграде БИА, односно Института за безбедност, која се налази на Бањици, међутим, како тврди извор нашег листа, често је пракса да се део новца који је намењен за капиталне издатке користи и за неке друге намене.

  – То је огроман новац. Сигурно је да је зграда БИА на Бањици зрела за реновирање. Али део тих средстава из ставке капитални пројекти користи се и за оперативне активности агенције. Тих 300 милиона, односно 100 милиона само за наредну годину, делује као много пара, међутим није тако ако се новац употреби за неке друге ствари, а не само за градњу или реконструкцију – наводи наш саговорник.

  Објекат БИА на Бањици је огроман, има хиљаде и хиљаде квадрата, а један део је био погођен у току бомбардовања 1999. године. Kако истиче извор „Блица“, након 2004. године почела је санација ове зграде, али није добро обављена.

  – Рецимо, када је реновиран школски центар, није добро урађена климатизација, а ни хидроизолација и део водоводне мреже. Део новца из буџета вероватно ће бити употребљен да се поправи све што није добро урађено. Ако погледате споља, зграда заиста делује запуштено – напомиње наш саговорник.

  Буџетом за следећу годину предвиђено је укупно 4,6 милијарди динара за БИА. На шта се тачно и колико новца троши није приказано у буџету, што је типично за овакве институције свуда у свету. Једино што је приказано у буџету, и то као посебна ставка за све институције, јесу управо капитални пројекти.

  Занимљиво је да је и у овој години било предвиђено да се за капиталне издатке БИА издвоји 64,8 милиона динара, али није познато да ли је и на шта тај новац потрошен.

  Одговор БИА на шта ће конкретно бити потрошено 100 милиона динара у 2017, нисмо добили

  За војног аналитичара Александра Радића 100 милиона динара није велика сума за обнову једног тако великог објекта као што је зграда БИА.

  – То је сасвим разумљива сума за такве ствари, то кошта милионе евра – сматра Радић.

  Он каже и да је у свим земљама буџет безбедносних агенција тајна.

  – Хрватска је баш прошлог четвртка дала предлог буџета своје безбедносне агенције и само је речена укупна сума. Они се баве пословима који су поверљиви и то је разумљиво. Kод нас једино постоји тај податак капиталне инвестиције, али то се зна шта генерално подразумева, машине, алат, набавку опреме и улагање у инфраструктуру. И то је све што можете сазнати на ту тему – закључује Радић.

  Званичан одговор од БИА на шта ће конкретно бити потрошено 100 милиона динара у 2017, нисмо добили.

  Шта су капитални пројекти

  Под капиталним пројектима подразумевају се пројекти изградње и капиталног одржавања зграда и грађевинских објеката инфраструктуре од интереса за Републику Србију, односно локалну власт. Такође, то подразумева и обезбеђивање земљишта за изградњу, као и пројекте који подразумевају улагања у опрему, машине и другу нефинансијску имовину, а у функцији су јавног интереса.

  Блиц

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *