АГЕНТ БЛЕРИО Kако се руски шпијун инфилтрирао у академску и холивудску елиту да украде НУKЛЕАРНЕ ТАЈНЕ (ВИДЕО)

1

Станислава Шумовског послао је у Њујорк Јосиф Стаљин како би украо авијатичарске тајне које би омогућиле Русији да направи бомбардер способан да носи нуклеарно оружје. Стаљинов шпијун је годинама радио непримећен.

Шумовски је дискретно допутовао у Њујорк луксузним крузером “СС Европа”, једног септембарског дана 1931. Дошао је из Москве са задатком да се упише на врхунски амерички универзитет. Налазио се у групи од 65 совјетских студената који су ишли на престижне академске институције, укључујући бостонски Институт технологије Масачусетс (МИТ).

Али, Шумовски није тражио образовање већ нешто потпуно другачије. Kао агент Блерио – назван по француском авијатичару и изумитељу – Шумовски је био на мисији врховног приоритета. Њега је послао Стаљин не би ли дошао украо кључне америчке тајне и помогао Русији да смањи технолошки јаз.

Иако су Совјети успели да сазнају како се прави нуклеарна бомба, нису знали како да изграде бомбардер способан да дође до Сједињених Држава, тада највећег руског ривала. Шумовски је успео да се уклопи у америчко друштво и трансформисао се од “Руса” до “Стена са МИТ-а”.

Kријући се свима испред носа, Шумовски је сарађивао са мрежом водећих професора који су правили следећу генерацију војних летелица и спријатељио се са студентима које је регрутовао за своју операцију. Стен је био само један од момака, наводи ауторка Светлана Локова у књизи “Шпијуни који су променили историју“

Шумовски је похађао исте часове као и сви други студенти, а његова специјалност је била аеронаутика и регрутовао је колегу још на МИТ-у, што ће касније постати веома важно. Историчар ФБИ Џон Фокс каже да су његове активности прошле незапажено углавном зато што власти нису веровале да постоји много активних шпијуна у САД.

-ФБИ није хватао шпијуне од Првог светског рата, а чак и тада их није било много за хватање. Фокус је током ‘30-тих година био на гангстерима и прохибицији. Што се тиче стварног разумевања оног што је агент попут Шумовског радио – немамо појма – истакао је Фокс.

Аеронаутика се у шпијунажи показала као веома важно поље, првенствено током Другог светског рата, јер је омогућило Русији да победи Немце, а потом у Хладном рату, јер су успевали да стоје насупрот САД.

-Сви смо чули о руској крађи тајни о атомској бомби из пројекта „Менхетн“, али да би се та бомба испоручила треба вам авион, а Шумовски је био одговоран за прикупљање података и “обратни” инжењеринг авиона који може да понесе ту бомбу – истиче Локова а преноси „Мирор“.

Шумовски се савршено уклопио у академске кругове и чак је био позиван на холивудске забаве на којима су гости били славни глумци. Догурао је и до Беле куће, где се упознао са председником Френклином Рузвелтом. Иако је изгледао као Американац, његов акценат му је давао ноту егзотичности. Иако документа о Шумовском и даље носе ознаку поверљивости, Локова каже да је његов рад поставио стандард за будуће шпијунирање Русије.

-Оно што је почело као мисија једног човека, завршило је успостављањем система који је анализирао америчке снаге и слабости и стављао их у својеврсни приручник. KГБ је много касније и на много већој скали успео да уђе у Америку – истакла је она.

Захваљујући раду Станислава Шумовског, Стаљинова флота “ТУ-4” авиона била је до 1949. опремљена атомским бомбама које су могле да униште САД. А онда је почео Хладни рат.

1 КОМЕНТАР

  1. Ово је сасвим другачије од оне слике коју су о Русима пружали и данас пружају управо амерички филмови, приказујући их углавном као глупе и наивне силеџије и алкохоличаре. То је више-мање стереотип о Русу у америчкој филмској продукцији, са изузетком америчке екранизације „Рата и мира“ и можда још понеког филма, али у најмање 90 % америчких филмова који се баве темом Русије Руси су приказани можда горе и од самих Индијанаца (као што су у нашим ратним филмовима четници приказани горим од усташа и окупатора) са обавезним нагласком на гулаге и Сибир уколико је радња филма смештена у новије доба. А ето, види се да Руси нису ни глупи ни наивни, напротив, мада их Американци увек надмудре – у својим филмовима, наравно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*