Агенти ЦИА: Трамп нас презире!

0

Председник САД Доналд Трамп данас, првог дана на функцији, стигао је у седиште ЦИА у Ленглију у савезној држави Вирџинија како би одржао говор пред више од 300 људи, јавио је АП.

Ројтерс наводи да је овај потез Трампа сигнал његовог напора на поправљању односа након што је шпијунске агенције напао због истраге о руском хаковању током америчких председничких избора.

И поред, како Ројтерс оцењује, „свађе без преседана“ Трампа са ЦИА и америчким обавештајним агенцијама пре његове инаугурације, нови портпарол Беле куће Шон Спајсер сугерише на то да ће Трамп овога пута у седишту ЦИА наступити у пријатељскијем тону.

„Узбуђени због прилике да се захвалимо мушкарцима и женама из обавештајне заједнице“, написао је Спајсер на Твитеру.

Бивши високи званичник ЦИА и Беле куће Брус Ридел назвао је предстојећу посету „добрим гестом“ и приликом да се Трамп боље упозна са радом ЦИА на пољу борбе против тероризма.

Међутим, Ројтерс наводи да ће другима у обавештајној заједници САД коју чини 17 агенција можда ипак бити потребно времена да залече ране настале у сукобу са Трампом, због квалификација које је износио.

„Иако је посета у суботу необична, моје мишљење је да не треба губити ни тренутка у покушају обнављања односа с агенцијом“, казао је неименовани бивши високи амерички обавештајни званичник.

Ројтерс наводи да неки искусни обевштајни аналитичари који су провели читаве каријере проучајавајући диктаторе и аутократе тврде да их брине Трампов стил и оцењују да његова негативност, самољубље и обраћање националистима представљају обележја аутократских режима.

„Многи људи се питају да ли можемо да служимо председнику и његовом саветнику за националну безбедност који су изразили такав презир према обавштајној заједници и једно успутно сликање у суботу то неће променити, рекао је искусни агент који ради у седишту ЦИА.

Овај агент, који је имао неколико мисија у иностранству, није желео да изнесе свој идентитет.

„Биће занимљиво видети колико ће људи на слободан дан изаћи из кућа и сести у кола да би дошли у седиште (ЦИА) како би учинили да маса окупљених изгледа већа зарад некога ко их је упоредио са нацистима“, казао је други агент који је такође инсистирао на анонимности.

Пре недељу дана Ројтерс је објавио да морал у ЦИА опада због расправа Трампа са америчким обавештајним службама, као и да су неки обавештајни агенти већ потписали своје оставке.

Према речима високог званичника једне обавештајне агенције, расте број агената старијих од 50 година са најмање 20 година искуства, као и са најмање пет година искуства у иностранству, који су већ потписали оставке, али нису навели датум.

„Овде влада велика анксиозност због Трамповог очигледног омаложавања нашег посла и опасности с којима се суочавамо“, рекао је један агент друге обавештајне службе.

Kако су навели садашњи и бивши званичници америчке владе, уобичајено је да људи нападају ЦИА, али није уобичајено да то ради председник.

„Мислим да је то рецепт за катастрофу“, рекао је Данијел Бенџамин који је био у одељењу за борбу против тероризма у Белој кући и Стејт департменту у време владавине демократа.

Трамп је тада оптужио политичке противнике – и демократе и републиканце, да су заједно саставили непроверене тврдње које га повезују са Русијом и казао да су тај документ највероватније саставиле обавештајне службе.

Он је на свом Твитер профилу написао да су податке саставили „љигави“ политички оперативци и из редова демократа и из редова републиканаца, као и пропали шпијун, а да је Русија демантовала да постоји било какав такав документ.

„Њих су највероватније саставиле обавештајне агенције, иако су знале да немају доказе и да их никада неће имати“, написао је Трамп на Твитеру и додао да ће његово особље у року од 90 дана објавити пун извештај о хаковању.

Шеф Националне обавештајне службе Џејмс Kлепер изјавио је средином овог месеца да материјал који су о Трампу објавили медији није потекао од обавештајних агенција, као и да оне нису откриле од кога потичу те информације.

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*