Агенти у БиХ прате и снимају званичнике Србије

0

Безбедносна агенција БиХ (ОБА) већ пола године спроводи појачане обавештајне мере према званичницима Србије, пишу „Вечерње новости“.

Kако се наводи, мере се односе и на људе са којима се званичници састају, а укључују снимање разговора и праћење и надзор приликом долазака у ту државу.

Новости се позивају на своје изворе, а министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, потврдио је, како се наводи у тексту, да Србија има сазнања о обавештајним мерама према њеним званичинцима.

„Добили смо одређене информације из безбедносних служби да је било таквих покушаја и да су вероватно на територији БиХ неки од наших функционера били под мерама надзора. То наравно не говори у прилог доброј сарадњи,“ рекао је Стефановић за Новости.

Он је подсетио и на ситуацију у вези са нападом на премијера Вучића у Сребреници.

Министар каже да је Србија у том случају имала конкретне доказе, фотографије ,снимке и сведоке да су људи, који су у Поточарима покушали да линчују премијера, имали пропуснице са именом и презименом, али да нико од њих није саслушан, нити процесуиран.

„Поставља се питање политичке воље и намере власти БиХ. Ако је премијер прешао преко тога и наставио да пружа руку помирења, а Србија жели да допринесе стабилности БиХ, онда је право питање за те службе колико се осећају комфорно зато што такав један случај није решен“, рекао је он.

Стефановић тврди да су наши званичници и држављани ипак сигурни и да безбедносне службе имају начине да одговорне на такве мере.

Акција усмерена према Републици Србији, њеним грађанима и институцијама, води се под шифром „Усће“, а њено постојање доказује документ под називом „Предлог за завођење обавештајног продора“ до кога су дошле Новости, пише београдски дневник.

 

 

 

Вечерње новости, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*