Ако не платите РАЧУНЕ оде све на добош: Шуме, машине, али и апарати за кафу

0

Kо не плаћа рачуне, заостале плате, алиментацију, не враћа позајмицу или не надохнађује материалну штету у саобраћајној несрећи ризикују да нагомилане дугове плате мимо своје воље драгоценом имовином. Kоја је то имовина најбоље зна судски извршитељ када по налогу суда покуца на врата дужника, попише ствари и заплени их да би наплатио дугове.

У том случају организују јавну лицитацију.

Тако су се на сајту Пореске управе нашли огласи, за продају три округла стола по укупној цени од 9.000 динара, 10 металних столица које су 10.000 динара, за колико се нуди и апарат за лимунаду, док је апарат за еспресо кафу упола јефтинији.

Наравно уобичајени плен судских извршитеља је аутомобил па се на лицитацији нашао и “форд мондео” процењен је на око пола милиона динара или око 4.000 евра.

– Kада је реч о покретној имовини судски извршитељи плене све што могу одмах да продају и уновче да наплате дугове. Од телевизора веш – машина, машина за прање судова и остале беле технике, компијутера. Имао сам случај где се запленио сто за шминку. То може да буде и вредна одећа , накит – каже адвокат Михаило Јанковић.

Он објашњава да након продаје извршитељ узима онолико новца коллико је потребно да се надохнади дуг, док остатак враћа повериоцу односно дужнику.

На сајту Пореске управе су се исто тако пронашле некретнине кућа или стан па чак и три шуме укупне површине од 25.000 квадрата по цени од два ипо милиона динара.

– Судски извшитељи у свом седишту организују јавну продају где обично на првој лицитацији нуди некретнину по цени која износи 70 одсто тржишне вредности. Да би купци учествовали на аукцији морају да уложе 10 одсто тржишне вредности некретнине. Ако у првом кругу нема купаца у другом се спушта цена на 60 одсто тржишне вредности. Ако и тада нема купца, онда извршитељ покушава да нађе купца преко огласа – каже Јанковић.

Kупце није тешко наћи ако је имовина вредна.

– Цена имовине коју је извршитељ пописао је увек јефтинија него реална тржишна цена. И то највише привлачи купце. Многи и не размишљају о томе да ли је то заплењено или не – наводи адвокат.

 

србија данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*