„Ако неко треба да уђе у ЕУ, онда сте то ви, браћо Срби“

0

Председник словачког парламента поручио да Србија мора да заштити своје природне ресурсе, воду и кључна предузећа

Ако неко треба ускоро да постане члан ЕУ, то треба да будете ви, браћо Срби, рекао је данас председник словачког парламента Андреј Данко.

„Живот у Европској унији није лак, али Европска унија је једина алтернатива“, рекао је Данко после састанка са председницом српског парламента Мајом Гојковић.

Словачка, каже, може да пружи много информација о грешкама које су се догодиле на путу приступања ЕУ, наводећи да Србија треба да заштити своје природне ресурсе, воду и не треба, каже, да продаје своја кључна предузећа.

Он је додао да је са Гојковићевом разговарао о етичком кодексу који Словачка припрема са Аустријом и другим земљама, истичући да ће усвајање новог кодекса допринети бољем понашању посланика.

Захвалио је на поштовању које је Србија указала словачком народу на тај начин што ће се, као председник парламента те земље, обратити у Скупштини Србије, што није пракса у иностранству.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић захвалила је на томе што је Словачка доследна да не призна самопроглашену независност Косова и додала да Словачка мора и треба да буде обавештена о процесу дијалога између Приштине и Београда у Бриселу, као и друге чланице ЕУ.

Захвалила је и на подршци коју та земља даје Србији када је реч о пуноправном чланству у ЕУ.

Према њеним речима, са Данком је имала садржајне разговоре будући да је било речи о конкретним облицима сарадње и унапређењу билатералних односа између две државе.

„Наше две државе имају одличне политичке и економске односе, један отворен и сталан дијалог између виског званичника“, рекла је Гојковићева и захвалила Данку што је прихватио њен позив и дошао у Србију поводом 100 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Гојковићева каже да је договорена сарадња два парламента разменом искустава у изради различитих докумената попут Пословника о раду и Етичког кодекса понашања. Председница скупштине је поручила да мањине како Словака у Србији, тако и Срба у Словачкој представљају додатни подстицај доброј сарадњи и чврст мост вишевековног пријатељства.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*