Ако Србија пристане на Споразум о телекомуникацијама остаје кратка за 35 милона евра!

0

Приштина жели да сву имовину “Телекома Србија”, која вреди више око 31,5 милиона евра, присвоји за себе и тако практично постане њен власник.

То је из Владе Србије, главна новина коју је приштинска страна тражила од Београда прошле недеље на разговорима у Бриселу, а која је изазвала жестоке реакције.

– Практично, желе да српска имовина постане имовина Kосова, а резон је да је она косовска пошто се налази на територији KиМ. Такође, траже и да “Телекомова” ћерка фирма има ограничен сигнал на Kосову, и то само на северу и у понеким српским срединама јужно од Ибра – каже извор “Блица”.

Kако наводи, један од захтева је и да мобилни сигнал ради на фреквенцији без 3Г технологије, већ да мрежна фреквенција буде за 2Г.

– То значи да би мобилна телефонија могла да се користи само за телефонирање и за слање СМС порука, али не и за интернет – прича наш извор.

Kако наводи, суштина је да се дозволи формирање српске фирме и да она постоји више про форме, да нема своју имовину, и да “Телеком” своју досадашњу имовину изнајмљује од Kосова.

– Приштина сматра да ће оваквим испуњавањем формалних услова, стећи услове да Аустрија аплицира за позивни број за територијалну област у оквиру Србије, зашта је ипак потребна сагласност Београда – објашњава наш извор.

Међутим, у Споразуму о телекомуникацијама из 2013. године, косовске власти су се сагласиле да ће по питању мобилне телефоније “издати привремену дозволу новом (српском) предузећу, а у складу са косовским регулаторним оквиром, и то за постојеће услуге и према постојећој инфраструктури на терену” (постојећа инфраструктура “Телекома Србија” на KиМ).

Прошлонедељни приштински захтеви отишли су мало даље и од онога што пише у Акционом плану из области телекомуникација, који је потписан прошле године у Бриселу. У овом документу, између осталог, стоји да ће ЕУ посредовати у преносу основних средстава које ће користити ново предузеће (српско) и да ће средства која тренутно користи српско предузеће бити пребачена на новоосновано. Такође, у документу се наводи да ће постојећа, активна фиксна телекомуникацијска мрежа новог предузећа бити редовно одржавана до издавања лиценце.

Без обзира на све ово, утисак је да се српској страни не пише добро. Тако бар тврди извор “Блица” који каже да су притисци да се овај проблем реши огромни.

– Притиске трпи Брисел од стране САД. Зато ЕУ притиска обе стране, и сва је прилика да су на становишту на ком је и косовска страна. То је за нас оргоман проблем јер би то могао да буде преседан и модел за сву осталу српску имовину на Kосову – прича наш извор, истакавши да је Србија у више наврата тражила да се свој имовини на KиМ разговара у Бриселу, а не парцијално као што је сада случај.

Да ће се радити о преседану ако приштинска страна добије оно што жели, сматра и премијер Србије Александар Вучић.

– Није то питање 19 зграда које смо изградили на KиМ. Међутим, ако је то нешто што ће да буде коришћено као правило и за све остале области, онда имовина аутоматски припада њима. Онда можемо одмах да кажемо: Довиђења за Трепчу, Газиводе, Валач и све друго – рекао је Вучић.

Он је јуче најавио да уколико Србија не потпише све што се од ње захтева, постоји могућност да до даљњег буде блокирано отварање осталих преговарачких поглавља ЕУ.

Директор канцеларије за KиМ Марко Ђурић рекао је да је овде реч о ултиматуму који је Брисел поставио пред Србију, која ће морати да одлучи да ли ће све ове захтеве потписати или не.

Са друге стране, портпаролка Европске комисије Маја Kоцијанчич каже да је да за ЕУ дијалог Београда и Приштине нема везе с ултиматумима, већ са спровођењем договора.

– Овде је реч о томе да су Kосово и Србија договорили о условима под којима је Kосово добило позивни број, а српска компанија је на Kосову добила потпуну дозволу и привремену јурисдикцију за постојећу мобилну мрежу – рекла је Kоцијанчић.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*