Ако Трамп заиста „не зна где је Србија на мапи“, зашто су његове дипломате у пуној балканској офанзиви?

0

Посета америчког дипломате Хојта Брајана Јиа Србији само је још један доказ да САД и даље имају пресудну улогу на политичке процесе у региону. Управо он је особа која у протеклом периоду обилази већину балканских земаља, од Албаније, преко Македоније, до Србије.
Иако се раније спекулисало да амерички председник Доналд Трамп уопште не зна где је Србија, активности америчких дипломата говоре сасвим супротно, а посета Хојт Јиа је само још један доказ у том правцу.
– Суштина данашњег састанка са Вучићем биће подршка европском путу Србије и процесу реформи, али и Вучићеви планови за будућност на функцији председника Србије – каже председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

Фокус на Србији

Према њеним речима, Србија се у овом делу Европе посматра као кључна земља у региону, и по величини, одређеној стабилности, али и као неко ко може допринети односима у региону.
– Дакле, фокус је на Србији – додала је.

То је донекле потврдио и заменик помоћника државног секретара САД-а за европска и евроазијска питања Хојт Ји, који се данас састао са премијером Србије Александром Вучићем.
Он је том приликом поновио неупитну подршку Србији на путу ка ЕУ, али и помоћ Америке у томе.
– САД и ЕУ желе да пруже и материјалну и сваку другу помоћ да земље Западног Балкана испуне високе критеријуме. Са друге стране, од њих очекујемо да покажу политичку вољу, па и онда када то није популарно – поручио је Ји.

Пенс звао Вучића

Иако се амерички председник о Западном Балкану углавном није изјашњавао, његова администрација то без сумње чини. Илустрације ради, потпредседник САД Мајк Пенс је позвао српског премијера и новоизабраног председника Србије Александра Вучића да у наредним месецима посети Вашингтон.
Да америчко присуство на Балкану не изостаје, сведочи и то што се дипломате САД, а у последње вереме можда највише управо Хојт Ји, састаје са званичницима свих земаља у окружењу, од Албаније, јужне српске покрајине КиМ, до Србије и Македоније.

Македонски пример

Каква је улога САД на овом простору, управо говори македонски пример.
– Више европских званичника је долазило да убеди председника Македоније Ђорђа Иванова да да мандат за формирање владе Зорану Заеву, али тек кад је дошао Хојт Брајан Ји то се заиста и догодило – рекла је Јоксимовић.

Слична ситација се десила и у Албанији где је, према њеним речима, допринео договору опозиције и власти у вези са предстојећим изборима.

Блиц, Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*