АКПА: Нова хајка на Правосудну академију

0

 

 

Против Правосудне академије у току је нова хајка која је уследила након што је Алумни клуб Правосудне академије указао на незаконит поступак избора тужилаца пред Државним већем тужилаца (ДВТ) и отворио аферу Тајни списак, у којој је показао доказе да су тужиоци бирани по унапред припремљеном тајном списку.

Ове околности сметају Удружењу тужилаца Србије (УТС), које нападом на Правосудну академију покушава да скрене пажњу. Руководиоци УТС су чланови ДВТ и бирају сопствене чланове на правосудне функције. Одмах по избијању афере, уследила су бројна саопштења Удружења судијских и тужилачких помоћника (УТСП), удружења блиског УТС-у, у којима се проблематизују плате које примају полазници Правосудне академије, па се иде чак дотле да се инсинуира теза да је цело правосуђе осујећено за повећање плата због полазника Правосудне академије.

Јасно је да УСТП, које нема репрезентативност, има само једну намеру – додворити се УТС, које руководиоце овог удружења традиционално поставља за јавнотужилачке функционере. Подсетимо да су многи руководиоци УСТП покушали да упишу Правосудну академију, али су били неуспешни на пријемном испиту и сада траже друге канале за остварење својих личних амбиција, а већина њих има плате веће од полазника Правосудне академије. Иако је АКПА била на корак од заједничког предлога измена закона са УСТП, у смислу прихватања од стране УСТП идеје о увођењу Правосудне академије као обавезног услова за избор, што предлажу и експерти ЕУ, најновија догађања показују да се ипак руководе интересима УТС-а.

И поред тога, ми подржавамо питања УСТП-а везана за плате полазника Правосудне академије и јасно треба рећи да се ове плате исплаћују и по завршетку обуке на Правосудној академији и да представљају накнаду за помагање судијама и тужиоцима у раду, иако би према закону одмах по завршету обуке полазници требало да буду бирани на правосудне функције, што се не дешава због непостојања демократског начина избора судија и тужилаца у Србији, на шта стално указује ЕУ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*