Алармантно велики број деце нестаје у САД

Пријаве за децу која су нестала из школа, школских аутобуса или са школских излета у Њујорку се дуплирао и ове године износи 457, саопштила је канцеларија специјалног комесара за надзор над њујоршким школама.

0

Пријаве за децу која су нестала из школа, школских аутобуса или са школских излета у Њујорку се дуплирао и ове године износи 457, саопштила је канцеларија специјалног комесара за надзор над њујоршким школама.

Најалармантији случајеви нестанка деце се односе на ученике са посебнмим потребама и децу старости три и четири године која су нестала из њујоршких вртића, пише данашњи Њујорк пост.

Градоначелник Њујорка Бил де Бласио проширио је истраге због узнемирујуће растућег тренда нестајања њујоршке деце из школа, који је за 279 случајева већи него 2014. године, а што се приписује слабом надзору због чега се деца налазе у великој опасности.

Иако је њујоршко Градско веће у новембру прошле године инсталирало 21.000 аларма на врата 1.200 школа и вртића, већина објеката за чувење деце је необезбеђена тако да деца, осим отмица, нестају и самовољним изласком на улицу.

Осим технике и обезбеђења, за нестанак деце су криви и васпитачи којима се све чешће дешава да деца изађу из школе или вртића, да не врате сву децу са излета, а пријављени су и случајеви у којима су малу децу из вртић давали особама које се представе као сродници, чак и давања погрешног детета дадиљама и старијим особама које их чувају, пише њујоршки лист.

Канцеларија специјалног комесара за надзор образовних установа је саопштила да је добила извештаје о „укорима упућеним сваком васпитачу или одговорном наставнику коме се десило да је дете нестало“.

„Безбедност и сигурност наше деце је приоритет, а ми имамо процедуре како би осигурали да су деца под надзором на одговарајући начина“, навео је у саопштењу портпарол канцеларије Дое Девора Каие али није навео зашто у овим објектима недостају камере и аларми.

Случајеви који су највише узнемирили јавност је нестанак аутитичне девојчице која је изашла из школе и чије тело је потом нађено на обали реке, као и трогодишњег дечака којег је својој кући одвела бака другог детета, а којег је потом вратила у вртић уз објашњење да „личи на њеног унука“.

Јавност је бурно реаговала и када је након вишесатне потраге за девојчицом која се није вратила са излета, дете пронађено у аутобуској гаражи како спава на седишту – покривена преко главе својим капутићем.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*