АЛБАНЦИ БЛОКИРАЛИ ПРИЛАЗ ЦРКВИ — не дају Србима да приђу

0

Око педесет Албанаца возилима од јутрос блокира прилаз Цркви Свете Тројице у Петричу, јавља Радио Гораждевац.

Како се наводи, они не дозвољавају расељеним Србима из села да обележе данашњи празник по коме та црква носи име. На терену је присутан велики број припадника косовске полиције.

Група расељених из села Петрич данас је требало да посети остатке порушене цркве и сеоско гробље како би обележили празник Свете Тројице.

Црква Свете Тројице налазила се у Петричу недалеко од Клине, на путу Пећ—Приштина. Саграђена је 1992. године као донација породице Карић. Након доласка италијанских снага Кфора, демолирана је крајем јуна 1999.

Албанци и даље не желе да се помере, већ су многи од њих поседали око темеља порушене светиње којој и даље не можемо да приђемо – каже председник привременог органа Клине Божидар Шарковић који се нада да ће специјалне јединице косовске полиције успети да склоне окупљене Албанце и расељеним Србима омогућити да обележе сеоску славу иако је свих око 250 Срба из села протерано 1999 године.

Намера Албаанца, по мишљењу протераних Срба, јесте да их онемогуће да се врате својим огњиштима поготову што им већ готово 19 година користе имања и сву имовину. Иначе, у селу петрич код Клине од Срба остала је само бака Ката Грујић која се готово свакодневно налази на мети лопова.

КАМЕНОВАНА АМБУЛАНТА У СУВОМ ДОЛУ

Амбуланта у српском делу Сувог дола, који се налази на пар километара од Косовске Митровице поново се нашла на мети непознатих нападача. У ноћи између недеље и понедељка, каменицама су поломљена стакла на улазним вратима и прозор на ординацији, а нападачи, као и у претходних неколико напада, нису пронађени.

– Наша амбуланта у Сувом долу, у којој пет дана у недељи одринирају лекар и медицинска сестра, често је на мети вандала који увек остају неоткривени и некажњени. Последњи напад десио се фебруара месеца ове године, али су наше просторије у овом мултиетничком селу биле мета и ранијих година – каже за „Новости“ директор Дома здравља у северној Косовској Митровици доктор Мирјана Гвоздић.

Случај је пријављен Косовској полицији која је обавила увиђај, а истрага је у току.

 

вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*