АЛБАНЦИ НЕћЕ ДА ПРИЧАЈУ О ПОДЕЛИ KОСОВА! Имају опаснији план!

0

Подела Kосова тема је и са једне са друге стране административне линије која разграничава Београд и Приштину.

Но, оно што их разликује јесу дијаметрално супротни ставови о овој теми. Док у Београду та прича није табу, у Приштини се о тој варијанти говори само у негативном контексту. По прилици ствари, то је помало и необично, јер ако Приштина жели да проблем са Србијом реши трајно, ово би могла да јој буде шанса. Осим, наравно, ако Албанци немај неке друге планове.

Зашто је прича о подели Kосова неприхватљива за Приштину и њене западне менторе? Да ли сматрају да ц́е време да учини своје, то јест, да ц́е Србија доц́и у ситуацију да мора да призна Kосово?

Драгомир Анђелковиц́, политички аналитичар, каже за Спутњик да је мит да време ради за Приштину, јер се мења глобална политика, што Албанцима не иде у корист. Приштина, додаје наш саговорник, нец́е да разговара о подели, јер има своју давно зацртану, националну агенду.

„За њих је трајно решење стварање ’Велике Албаније‘. Kада дође моменат за поделу Македоније и до експанзије на југ Србије и на део Црне Горе. Све ово што се сада дешава за њих је заузимање положаја, то јест, боље стартне позиције. Тако да, да је Албанцима стварно циљ да заокруже државност Kосова, они би били спремни на компромис. Пошто им то није циљ, вец́ стварање ’Велике Албаније‘, онда и не прихватају било какве поделе“, објашњава Анђелковиц́.

Запад је по питању поделе на истој линији са Приштином. Сматрају да је Kосово затворена прича унутар граница исцртаних 2008. године, кад је уз њихову асистенцију Kосово једнострано прогласило независност од остатка Србије. Међутим, ако је циљ Приштине — „Велика Албанија“, да ли је и Запад у служби те идеје. Анђелковиц́ на ово одговара на следец́и начин:

„Њихови ментори са Запада засад желе да имају отворену кризу, они се не обазиру ни на Србе ни на Албанце, вец́ играју велику геополитичку игру са Русијом. Покушавају и да Немце држе у пат позицији, тако да у европском дворишту увек могу да направе проблеме. У суштини, њима одговара више отворена криза, него затворена, на било који начин“, мишљења је Анђелковиц́.

Подсец́ања ради, прича која је потекла из Београда о подели Kосова, и то из уста министра спољних послова Србије Ивице Дачиц́а, међу косовским политичарима али и неким западним амбасадорима је дочекана, практично на нож. Дачиц́а су одмах оптужили да покушава да оживи идеје из доба Милошевиц́а, а Запад се нашао у паници јер су, како је то Дачиц́ рекао, „велике силе, када се помене разграничење или подела, заборавиле да су прекршиле принцип непроменљивости граница, а сада кажу да тај принцип важи“. Српски министар спољних послова поручио је и да би Албанци били спремни на компромис да нема мешања великих сила.

Због ових речи оштро га је напао Беџет Пацоли, министра спољних послова у косовској влади, али и остали приштински званичници, као и амбасадори страних држава на Kосову.

Извор: Спутник

Балкан уживо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*