Албанци планирају да одсеку север Косова

0

Власти у Приштини, уз помоћ савезника из НАТО, увелико припремају операцију насилног преузимања административних прелаза на северу Косова и Метохије како би тако симболички потврдиле „суверенитет“ лажне државе – сазнају „Новости„.

Према нашим информацијама, у овај план укључени су највиши званичници такозваног Косова, а упад на Јариње и Брњак оперативно се разрађује и у америчкој бази „Бондстил“. Извори „Новости“ преносе да је циљ акције коју би водиле Косовске безбедносне снаге (могуће да у међувремену прерасту у војску) да се произведе психолошки ефекат код Срба на северу Покрајине, односно утисак да су одсечени од централне Србије.

Ова опасна идеја могла би да се спроведе уз прећутну сагласност мисије Еулекс, баш као што је то не тако давно учињено и приликом упада специјалаца РОСУ у Косовску Митровицу и бруталног хапшења Марка Ђурића, током којег је драстично погажен Бриселски споразум.

Уз ту замисао иде и зебња да би провокација која се брижљиви припрема могла врло лако да упали варницу. Јер, наши добро обавештени извори преносе нам да су Албанци наручили 12.000 комада лаког ракетног бацача „армбруст“, вероватно се плашећи одговора Београда.

Јер, процена је да наша војска не би мирно гледала ескалацију насиља у Покрајини, а до важних тачака на северу најефикасније би, због конфигурације терена, могла да стигне оклопним возилима. А, управо „армбруст“, иако није последња реч технике (развијен је још седамдесетих година), важи за поуздано средство за дејства против тенкова, утврђених објеката, али и живе силе.

Реч је о оружју једноставном за коришћење, које може да дејствује у свим позицијама. Пројектил може да испали војник и из лежећег и из клечећег става. Може да се користи и из затворених просторија, не емитује пламен и дим и производи релативно тиху експлозију гасова. Борбени положај стрелца тешко се открива, што је предност у условима урбаног ратовања.

Ипак, међународна заједница, према писању приштинских медија, упозорила је Приштину да трансформацију Косовских безбедносних снага у војску не треба да изведе без гласа Срба, што значи да би тај процес морао да се изведе усвајањем уставних амандмана. А да би они прошли, потребни су гласови две трећине посланика, укључујући и две трећине гласова посланика из редова неалбанаца. Према тој рачуници, без подршке четворо Срба, Приштина не може да добије војску.

Коментаришући поједине најаве из Приштине о стварању војске Косова и без подршке представника Српске листе, председник Александар Вучић рекао је јуче да брине због тога, али и да није превише уплашен.

— Зар би било први пут да су погазили своје интерне прописе, међународно право и да желе да покажу како су јаки и силни? Бринем због свега што чине, али нисмо превише уплашени. Било би добро да њихови налогодавци, који су учествовали у стварању косовске независности, утичу на своје штићенике да се понашају озбиљније и одговорније, то је наша молба.

Политички аналитичар из Приштине Фатмир Шехоли, за наш лист објашњава да би десеторо посланика које чине Бошњаци, Роми, Ашкалије и други, гласало за уставне амандмане, али да недостају четири српска гласа:

— Видевши да не може да се договори са Србима, косовска влада је сачинила закон којим је могуће извести трансформацију КБС у „војску“ на основу просте већине гласова посланика. Иако међународна заједница инсистира и на гласовима мањинских заједница, чини ми се да је тај став последњих дана омекшао и да се припрема неки компромис.

Иначе, приштинским властима се са формирањем војске, између осталог, жури и зато што би тим чином били ближи заокруживању „независности“. А да би могли да представе да је реч о „мултиетничким снагама“, свакодневно се ради на регрутацији Срба уз примену најразличитијих метода – од застрашивања да би се чланови њихових породица могли наћи на албанским потерницама до тога да ће остати без имовине.

Шеф дипломатије Ивица Дачић поновио је да неке западне земље изузетно нервира што Београд наговара поједине државе да повуку признање „Косова“, а да је за нас веома важно да се одржава број земаља које нису признале независност. За то су, како је рекао, потребни добри билатерални односи са тим државама, што подразумева да им се посвети већа пажња, честе посете и заједнички интереси.

— Како процес признавања независности може да буде неповратан, како они мисле, ако има земаља које повлаче одлуку о признању? Они мисле да је немогуће да број земаља које су признале Косово падне испод сто. Само нека мисле тако – закључио је Дачић.

ТРЕНИРАЈУ И ПИЛОТЕ
Приштинске власти увелико преговарају и о набавци пешадијског наоружања и хеликоптера за тзв. војску Косова. У њиховом фокусу у првој фази опремања је пет савремених вишенаменских летелица, засада непознатог произвођача. Партнера за овај посао Приштина тражи у Западној Европи, а обука пилота већ се спроводи у Турској. Процес набавке наоружања и војне опреме одвија се уз знање и учешће међународних и НАТО снага у Покрајини.

ТРАЖЕ ПРИЗНАЊЕ ОД ВАТИКАНА
Косово тражи дипломатско партнерство са државом Ватикана и у том циљу је неопходан корак да Света столица призна Косово – написао је Рамуш Харадинај, премијер привремених институција на КиМ, на свом фејсбук-профилу после састанка са државним секретаром Ватикана Пјетром Паролинијем. Он је изјавио да је од Свете столице тражио да призна косовску независност.

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*