Albanci predložili novo ime za Makedoniju

0

Novo ime koje predlaže „Ilirida“ je – Balkanska Federativna Republika, koju bi činile dve federalne jedinice – Republika Makedonija i Republika Ilirida.

„Ovakvim preimenovanjem nestaće unutrašnje polarizacije i konačno će početi željeni ekonomski rast u celoj zemlji s normalnim životnim standardom za dostojan život“, navodi se u saopštenju albanskog političkog pokreta „Ilirida“.

U tom pokretu, prenose skopski mediji, veruju da bi svi građani Makedonije podržali ovaj predlog i traže od relevantnih međunarodnih faktora, koji imaju mandat UN, da reše spor oko naziva i da se, „jednom zauvek stabilizije Balkan od hegemonističkih aspiracija“.

Pokret Albanaca u Makedoniji „Ilirida“, koji je formiran 2004. godine i ranije se zalagao za proglašavanje federalne republike Makedonije, uspostavljanje dvodomnog parlamenta i rotirajuće predsedničko mesto u federaciji, pri čemu bi se na svake dve godine mijenjali predstavnici albanske i makedonske nacije.

Makedonija već deset godina ne može da uđe ni u NATO ni u EU jer Atina traži da Makedonija promeni ime, smatrajući da je ta odrednica pripada Grčkoj.

MONDO

POSTAVI ODGOVOR

*