Албанци проглашавају српски Јерусалим за престоницу “Велике Албаније“

0

Проглашење Призрена за историјску престоницу Kосова покушај је да се легализује оно што су разорили и отели Србима. Такође, да куц́у у којој је одржана Призренска лига и где је почео живот „Велике Албаније“, претворе у престоницу свога национализма.

Призрен је проглашен за историјски главни град Kосова, пошто је косовска скупштина усвојила Закон о главном граду, по коме Kосово, поред Приштине, добија још један, као су рекли, историјски главни град, Призрен.

Шта је Призрен за Србе и како тумачити овакав потез Приштине?

Живојин Ракочевиц́, новинар и публициста са Kосова и Метохије, каже за Спутњик да је Призрен српски Јерусалим, град малих и великих, сиротиње и господе, град у ком се налази наша Сикстинска капела — Богородица Љевишка.

„Призрен је једини српски град чије је хришц́анство преживело идеологију и комунизам јер су све старе фамилије имале своје породичне цркве и олтаре. Мали храмови средњег века уграђени су у зидове куц́а, па је требало срушити град да би се уселили комунисти. Албански екстремисти и придошлице су то знали, зато су 17. марта 2004. одлучили да убију град и да униште све што је српско у њему“, наводи Ракочевиц́.

Он се присец́а да је два дана после разарања града ишао у Призрен и питао грађане: зашто сте убили град!? Многи су се, наводи он, стидели и склањали главу, неки су говорили да млади људи немају посла, па морају да пале и пљачкају. Један млади Турчин је плакао у спаљеној припрати Богородице Љевишке испод натписа персијског песника Хафиза: „Зеница ока мог гнездо је лепоте твоје!“. Плакао је због града, присец́а се наш саговорник.

„Зато је данас проглашење Призрена за историјску престоницу Kосова бизарна објава екстремиста да су озваничили убиство једног града, покушавају да легализују оно што су разорили и отели и да ону куц́у у којој је одржана Призренска лига и где је почела живот ’Велика Албанија‘ претворе у престоницу свога национализма“, оцењује Ракочевиц́.

Он каже и да не треба бити фаталиста, јер је Призрен „наша, културна, духовна, национална престоница, у којој су само у протеклих сто година проходала четири српска патријараха:

„Призрен је наш Јерусалим и место где сваки камен може показати личну карту и на њој ц́е писати ваше име.“

Албанци са Kосова и раније су имали иницијативу да Призрен и званично буде главни град Kосова, али им то тада није пошло за руком.

Подсец́ања ради, овај закон је усвојен без присуства Срба, што свакако говори да косовским Албанцима није стало да одлуке које доносе буду подржане и од српске мањине.

С друге стране, иза речи „историјски“ главни град, у ствари се крије много озбиљнија ствар него што је култура, или културно наслеђе, а то је легализовање идеје „Велике Албаније“.

Према албанском тумачењу, Призренска лига, која је основана 10. јуна 1878. године у Призрену, била је реакција на одредбе Уговора у Сан Стефану, по којима су земље насељених, како они тврде, вец́ински Албанцима, дате словенским државама на Балкану (Бугарској, Србији и Црној Гори).

Лига је основана као организација која је имала политички и војни карактер, са јединственим управним центром, чија је основна мисија била одбрана националних интереса свим средствима, дакле, сви Албанци у једној држави, такозваној „Великој Албанији“ или, како је данас називају, „Природној Албанији“.

Да ова идеја ни издалека није мртва потврда јесте и огроман комплекс музеј посвец́ен Призренској лиги усред града који није ни такнут током рата нити погрома Срба 2004, када су до темеља спаљени сви српски вековни манастири на челу са Богословијом, који су били неми докази постојања српске државе на тим просторима.

Управо, због речи „историјски“, главни град Kосова, косовски политичари убудуц́е намеравају да све важне скупове посебно међународног карактера одржавају у овом граду. У музеју Призренске лиге сада се налазе и фотографије и записи које величају ОВK, али и последица „српског терора“ током рата деведесетих

 

спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*