Албанија рекла „НЕ“ Kосову

0

Албанија је рекла „НЕ“ Kосову на захтев Приштине да грађанима Kосова додели албанске пасоше јер грађани Kосова неће да трпе што су изоловани од остатка Европе.

Екипа Прве телевизије је истраживала шта се крије иза молбе Хашима Тачија албанском председнку: Стварање велике Албаније или је у питању чист очај?

Исто је црвен ко српски, има препознатљивог двоглавог орла. Са њим се може пут под ноге и знајући то, Хашим Тачи је затражио од Иљира Мете да грађанима Kосова омогући да постану и држављани Албаније

„Али је овде суштина у томе да ипак постоје те идеје које се залажу за што ближе повезивање Тиране и Приштине, не бих да кажем, али личи на стварање једне државе“, сматра шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

На тај потез Тачи се одважио јер како каже Европа Kосоваре држи у изолацији. А у ствари, Приштина као и раније Београд мора да испуни два услова да би добила безвизни режим: да већ једном заврши демаркацију границе са Црном Гором и оно теже – настави борбу против организованог криминала и корупције. Из Тиране им поручују да домаћи из Брисела мора да се уради

„Али да Албанија свима да држављнаство то није решење, само би још више закомпликовало ситуацију. Ја разумем фрустрацију косовских лидера, ово је више потез очајника него прави предлог. Не вреујем да је Тачи мислио озбиљно“. каже Ремзи Лани, с Албанског института из Тиране.

Немају само Албанци тај проблем, већ и Срби са Kосова. Ни они немају српски пасош, ни они не мрдају даље од свог дворишта. држављанство и друге изводе морају да ваде у Нишу, па се често ођављују и фиктивно пријављују по адресама по Србији. Дакле, мука је и једнима и другима.

„Мислим да је то опет један апел да се да се решава питање Kосова и тих неких конкретних животних питања. Без тог полтичког решења, то мора да се решава“, сматра
Хедвиг Морваи, из Европског фонда за Балкан.

Интересантно је да су Албанци до сада својим сународницима на Kосову изашли у сусрет, тако да они уз личну карту прелазе границу, а деле и столицу и сто по амбасадама и конзулатима, али пасош, он је изгледа већ скупља роба.

 

 

Прва

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*