Александар Апостоловски: Референдум у РС је дипломатска победа Русије на Балкану!

Гост Јутарњег програма РТС у рубрици Прелиставање је Александар Апостоловски, новинар Политике

0

Говорећи о референдуму у РС, гост Јутарњег програма је изразио мишљење да ће се ситуација постепено смиривати, нарочито после избора у БиХ и РС.

– После успеха референдума у РС видели смо колико су поново активирани реторички ратни бубњеви. Да ће Додик проћи као Гадафи, што је рекао Бакир. Све што се дешава у региону показује колико је трусан и подложан нестабилностима. И сада се види и зашто је и наша Влада била мудро уздржана око референдума у РС. Председници Русије, САД и Кине не примају шефове ентитета. Самим тим што се Путин састао са Додиком је врло битна ствар и послао је јаку поруку. Референдум је био успешан и то јесте дипломатска победа Русије на Балкану. Морамо очекивати сада реакцију друге стране. Додик је на власт дошао као амерички човек. А данас је њихов политички непријатељ. Треба да се запитамо зашто неки лидери пређу тај пут. Сада РС се жали Уставном суду БиХ око Дана БиХ, 1. марта. Тада је подсетимо био референдум о отцепљењу и убијен је српски сват на свадби што се сматрало почетком рата у Босни. Морају се спустити тензије. Волео би да се ове ствари слегну. Додик ће бити задовољан после избора па се надам да ће се ситуација смирити.

Што се тиче мигранстке кризе, мишљења сам да ЕУ нема никакво решење за њу, истако је Апостоловски.

– Имамо велике проблеме са мигрантском кризом. Меркелова је спроводила меку политику према мигрантима. Треба подсетити да смо ми показали велику хуманост према мигрантима али и да како расту инциденти чини ми се да и у Влади Србије сада постоји струја која разматра друге опције. Лидер СНП Ненад Поповић је пре више од годину дана предлагао орбановски приступ, да се утврде квоте, да се мигранти протерају као илегални грађани који су ушли без докумената. И прилично је био нападан у медијима као ултрадесничар, а сада видимо да се таква политика намеће као једна коју може да спроведе наша Влада. А за све је то крива ЕУ која нема никакво решење. Земље ЕУ враћају део свог суверенитета који су поклонили Унији, да би заштитиле своју безбедност. То је причао и лидер СНП Ненад Поповић. Он јесте евроскептик али видимо да расте евроскептицизам у ЕУ. Можда нам се сада та ЕУ коју смо годинама гледали са катарактом, више не чини тако слатким цартсвом којем тежимо.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*