Александар Дугин: О америчкој идеологији

0

Ако би америчка идеологија коначно превладала на планетарном нивоу, тада Русије не би било

У основи америчке идеологије стоји идеја о изузетности америчке нације. То је њихово место међу другим народима на планети гледано из угла националног духа, политичких и религиозних погледа на свет. Сматра се да је ту идеологију осмислила привилегована утицајна и богата мањина белих Американаца, англосаксонаца и протестаната, који потпуно контролишу политику и економију Америке. Доктрина изузетности активно је усађена у свест грађана САД од самог детињства и прати их цео живот. Више од 60 одсто Американаца убеђено је да Господ има посебну историјску мисију за њих.

За разлику од многих сличних иницијатива у последње време, извештај „Америчка идеологија“ не садржи само критику, али ни одбрану америчке идеологије. То је пре свега, покушај разумевања како сама политичка елита Америке види свет, своју државу, своје интересе и интересе свих осталих играча, а такође и у каквим терминима и концептима она живи и схвата целокупно окружење.

AMERICAN WAY OF LIFE
Скоро филозофско питање: пре него што одбацимо или прихватимо амерички поредак – American Way of Life, амерички начин живота – важно је разумети његове основе, принципе и, ако хоћете, догме. Феномен какав је америчка идеологија заиста постоји. И она није нестала после пропасти комунистичке идеологије, која је последња покушала да се одупре капитализму. Совјетска идеологија је пропала, а америчка је остала. Тачно тако како је био распуштен Варшавски пакт, а НАТО није ни помислио да нестане. И сада је НАТО на нашим границама.

Америчка идеологија је продрла још дубље – она нас окружује не само са Запада већ је и у нама. Она је продрла у наше друштво, у нашу свест, у нашу културу, у нашу политику, у наше образовање, у нашу економију, па чак и у приватне ствари.

Аутори извештаја о америчкој идеологији идентификовали су њене главне карактеристике:

Убеђеност у универзални напредак, чији је наводно врхунац капиталистички систем; и

americkaideologija11 Западна цивилизација (где су САД беспоговорни лидер и у првом и у другом);

Екстремни индивидуализам – ослобађање појединца од свих веза са друштвом, од религије, нације, етноса, па чак и од пола. Одатле полна политика и уништавање породице као неизбежни елеменат ове идеологије;

Технолошки развој се сматра најважнијим, док се морална страна сматра неважном и другоразредном, па чак и сметњом за напредак. На пример, тиме се сматра ограничење екперимената у области генетског инжењеринга и стварању мутанта и киборга;

Вера у то да САД и Запад имају пуно морално право да диктирају осталим народима каквим ће путем ићи и како треба живети.

БИРАМ СУПРОТНО – РУСКУ ИДЕОЛОГИЈУ
Ова америчка идеологија има неколико верзија. Од религиозне, која образује основ многих радикалних протестантских секти, до светске, где се акценат ставља на потпуну изолацију појединаца од свих ограничења и норми. Оличење ове идеологије, како у војној сфери доктрина пуног спектра и потпуне доминације, тако и у светском финансијском систему, заснованом на империјализму долара, и, на крају, у глобализацији, у кретању ка стварању Светске Владе.

americkaideologija03А шта са Русијом? Где смо ми на том америчком путу, American Way? Нас тамо једноставно нема. Ако би америчка идеологија коначно превладала на планетарном нивоу, тада Русије не би било. Наша природна руска идеологија практично је у свему противтежа америчкој. И, без обзира какав је наш политички систем – царски, комунистички или такав какав је данас. Ми и они – као два магнетна пола. Оно што је Американцу добро, за Руса је смрт. И обратно.

Не знам како ви, али ја бирам баш супротно. Руски начин живота. Што значи и руску идеологију.

Катехон

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*