Aleksandar Dugin – ZAPADNI PUT U PAKAO

1

Liberali na mene projektuju svoje strahove, svoju mržnju, svoje košmare i fantazme. Pustimo ih neka to rade, kaže naš sagovornik koga je Paul Ratner proglasio za „najopasnijeg filozofa na svetu“, a zapadni mediji za „Putinovog Raspućina“, njegov „mozak“ i „sivu eminenciju“ 

Aleksandar Dugin je najznačajniji geopolitičar nove ruske geopolitičke škole, o čemu svedoči i njegova knjiga Osnovi geopolitike, objavljena 1997. u Moskvi. Dugin je i mnogo više od toga – tradicionalistički mislilac i ezoterik, mistik, politikolog, kulturolog i izdavač mnogih kapitalnih dela ruske i evropske kulture.

Knjiga Četvrta politička teorija prevedena je na gotovo sve evropske jezike. U njoj Dugin žestoko optužuje liberalizam, glavni misaoni tok na Zapadu i njegovu jedinu ideologiju kao rasističku i totalitarnu, i predlaže sopstvenu alternativu. To je četvrta politička teorija, kao otvoreni intelektualni projekat, a ne dogma. Za razliku od liberalne dogme, četvrta politička teorija uzima u obzir nasleđe i tradiciju naroda, njegov Logos i „Dasein“ (Martin Hajdeger), kojih ima toliko koliko i naroda. Ona ne proizlazi iz diktata već iz potrebe i dijaloga različitosti – naroda, civilizacija i religija.

 Vi ste, ukratko, „čovek koji je vratio geopolitiku u Rusiju“. Takođe, sudeći prema zapadnim medijima, i „Putinov Raspućin“, njegov „mozak“ i „siva eminencija“ ili „senka koja vlada Kremljom“. Paul Ratner vas je proglasio za „najopasnijeg filozofa na svetu“. Za druge, vi ste „ekstremni ruski nacionalista“, fašista itd. Kako se odnosite prema pravoj harangi koja se protiv vas vodi u zapadnim medijima? I ko je, zapravo, Aleksandar Dugin?

Moja ličnost me uopšte ne zanima. Nastojim da zastupam određene ideje. Zato, hajde da se bavimo njima, a ne da pričamo o meni. Liberali na mene projektuju svoje strahove, svoju mržnju, svoje košmare i fantazme. Pustimo ih neka to rade. Sve to nije uistinu važno.

 

 

Pečat

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

*