Александар Павловић: Савјет Европе захтијева прогон православља у Црној Гори

0

Сигурно сте примјетили да има неких европских представника, неких европских организација, који много причају о људским правима. Они су бескомпромисни борци за људска права и нико не може да буде савршен у тој борби као они, бар они хоће да ми стекнемо такав утисак. По томе су они сав проблем кршења људских права сагледали, имају одговоре на сва питања, са крупним питањима баратају са сигурношћу, па сад, што би се рекло, улазе у ситна цревца те проблематике. Једна од организација, а у ствари најкрупнија у овој области, која је крцата, са таквим активистима, која је себе издигла на врховно мјесто међу свим осталим, је Савјет Европе.

Када се уђе на неку интернет страницу која презентује њен рад све пршти од фреквентне употребе израза „људска права“. Људска права, па опет људска права, а онда потом људска права. Да ли то значи да су ту највећи борци за људска права и да одатле треба очекивати помоћ у евентуалном случају да су иста угрожена? Нажалост показује се да је та форма израженог представљања организације као бескомпромисне заштитнице људских права привукла у њене редове углавном разне сподобе које су у таквој форми, у таквом декламовању, видјели одличан заклон, одличну камуфлажу за прикривање сопствених активности на најнетрпељивијем кршењу људских права. Дакле девиза је покушај представити себе за најсавршенијег браниоца људских права па ћеш тако закамуфлирати најтеже кршење људских права.

Што би се рекло, ко о чему – пословна пратња о поштењу. Да све претходно речено нису неоправдане сумње постарали су се, ових дана, да нам докажу из ЕКРИ-ја. ЕКРИ-Европска комисија против расизма и нетолеранције, која је званично тијело Савјета Европе, позвала је владу Црне Горе да мора наћи начин како би осигурала да високо свештенство Српске Православне Цркве убудуће о ЛГБТ популацији (лезбејкама, педерима, бисексуалцима и травеститима) не говори језиком мржње. У овој првој реченици, која нам као порука стиже од ЕКРИ, а у име Савјета Европе, ваља обратити пажњу на ријеч мора.

Дакле не ради се о изношењу погледа него о императивном захтијеву који иде уз квалификацију која се приписује свештенству СПЦ, а то је да свештенство о поменутим индивидуама говори језиком мржње, и ова се квалификација намеће као неупитна, јер је изречена у име „непогрешивог и врховног божанства“ Европског човјека, па се, сходно томе, у ставове овог homo politicus-а не смије сумњати. Даље се у „посланици“ ЕКРИ каже да се тако треба осигурати „да представници СПЦ не понављају изјаве којима нарушавају нечији углед. Влада мора спријечити говор мржње од стране високих црквених званичника“. Ово је саопштено у извјештају ЕКРИ у који су „Вијести“ имале увид.

Дакле, ако црква не узме учешће у прављењу узора за омладину од педера, лезбејки, бисексуалаца и ако не узме учешћа у промоцији њиховог гријеха као нечег на шта се треба угледати ЕКРИ, у том случају, захтијева да влада, по сваку цијену (јер је речено да мора) нађе начин како би осигурала да се свештенство које је ван контроле подведе под контролу.

Потом ова организација износи своја упутства о томе на који начин би се власти у Црној Гори требале борити приотив свештенства које излаже православни поглед на проблеме педерастије, лезбејства, бисексуалности, па предлажу да се у кривични законик уведу кривична дјела која ће се на прави начин изборити са, како они кажу, расизмом и нетолеранцијом кад су у питању језик, држављанство, али и сексуална оријентација и друго. У тексту дневног листа Вијести, који је публиковао елементе извјештаја ЕКРИ(1), се наводе и изјаве Архиепископа цетињског и Митрополита Црногорско – приморског Г. Амфилохија које се односе на поменуту тему, па тако Вијести кажу да је Митрополит поручивао да „све што постоји, постоји да би донијело плода“, наводећи да је „гејство противприродни блуд и гријех, као и сваки други“. Параду поноса 2013. назвао је „парадом бестидности“. Он је рекао да је одржавање те манифестације гажење моралног осјећања огромне већине људи у Црној Гори и да је „хомосексуалност неприродна и као таква води самоуништењу, односно самоубиству не само појединца него човјечанства“. Није јасно да ли дневни лист Вијести цитиране митрополитове ријечи преузима из ЕКРИ-ног извјештаја, као примјере инцидената за којима треба да трага влада и режим, или Вијести саме дају допринос успостављању тоталитаризма у Црној Гори нудећи се за проказивача. Познајући досадашњи опус овог дневног листа не би ме изненадило да се ради о овом другом. Посебна пажња у ЕКРИ-ном извјештају посвећена је ЛГБТ популацији. ЕКРИ истиче да се влада мора боље обрачунати са свим кривичним дјелима која се односе на ту популацију, укључујући и говор мржње, али и на увреде на интернету. Као и сваки тоталитаризам и овај којег намјерава да спроводи Савјет Европе покушаће да поклопи сваку област људског живота, мишљења и дјелања, што се овдје одражава кроз намјеру да се хајка, након обрачуна са високим свештенством, усмјери на интернет.

Православље већ миленијумима проповједа своје учење, које, по овом питању, још у Новом Завјету јасно назначује Апостол Павле који хомосексуална чињења назива срамотом и наглашава да они који робују томе неће наслиједити вјечни живот у Царству Небеском. Свети Јован Златоуст, један од највећих богослова православља, Патријарх Цариградски из друге половине 4. вијека и почетка 5. вијека, каже да су педери гори од самоубица. Ово су само два међу многобројним примјерима оних који имају ауторитет у Цркви и који су се односили према Христу као према апсолутном ауторитету. Дакле, тражити да се изврши притисак преко режима на Цркву покушавајући тиме навести свештенство и хришћане да се одрекну црквеног учења, значи ништа друго до прогањање Цркве и покушај уништења православља. Овиме се потврдило да учестала прича о људским правима са бројним понављањима фразе „људска права“, а која долази из Савјета Европе, и организација које је он основао, служи у ствари за прикривање најнетрпељивијег кршења људских права. Неко је можда могао да помисли да ће ЕКРИ приликом једног од многих долазака код нас, указати на то да се у Црној Гори крше људска права дјеце, ђака, основних и средњих школа који су српске националности и којима је српски језик матерњи, а ово због тога што се онемогућава формирање школских одјељења у којима би ђаци, чији родитељи то хоће, изучавали књижевна дјела писаца који су писали на српском језику, и у којима би се изучавала историја српског народа. Одјељења таквог типа само за ђаке албанске националности су, у Црној Гори, формирана, али се формирање српских онемогућава.

Срба је у Црној Гори, по резултатима званичног пописа, више него пет пута више од Албанаца, али режим се ни мало не обазире на потребу да се престане са оваквим, тешким, кршењем људских права, очигледно зато што је управо ЕКРИ о овоме ћутао приликом више својих обилазака Црне Горе и прављења извјештаја приликом тих „мониторинга“. ЕКРИ је ћутао и о томе да овакво стање у школству Црне Горе, због угрожавања идентитета српских ђака, представља кршење конвенције Уједињених нација о спрјечавању и кажњавању злочина геноцида из 1948. год. Дакле, ако је неко мислио да ће ЕКРИ проговорити, некад, нешто, о овоме преварио се. Преварио се због тога што они који представљају ЕКРИ, и Савјет Европе у опште, не долазе овдје да би штитили људска права већ да би покушали да осигурају да људска права буду кршена. Ако ћутање ЕКРИ о кршењу конвенције УН о спрјечавању и кажњавању злочина геноцида неком није било довољно, да схвати претходно речено, онда ће му ваљда сада бити јасно када види о чему је, данас, ЕКРИ кренула да говори. Коме ни након тога што је ЕКРИ кренуо у организовање прогона православља у Црној Гори није јасно о чему се ради и какав је заштитник људских права Савјет Европе ,њему не знам шта бих му више говорио.

Циничан тон дјеловању Савјета Европе, и ЕКРИ као организације основане од њега, даје и чињеница да у опису дјеловања ЕКРИ, што се може видјети на његовом сајту, пише да се ова организација бави праћењем проблема нетолеранције и дискриминације на основу вјероисповјести, националног поријекла и језика.

(1) http://www.vijesti.me/vijesti/svestenici-ne-smiju-da-siju-mrznju-954983

Александар Павловић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*