Александар Степанович Попов, руски физичар и електроинжењер

0

7. маја, Русија обележава Дан Радио – Дан свих грана комуникације.

Биографија Попова

Попов Александар Степанович (4 (16) је у марту 1859. године, у селу Туринские Рудници Веркхотурск област у Перм провинције, сада Краснотуринск Јекатеринбург област -. 31. децембар, 1905 (13. јануар 1906), Санкт-Петербург), руски физичар и електроинжењер, један од пионира употребе електромагнетних таласа у практичне сврхе, укључујући радио комуникацију.

Резултат слика за Александар Попов руски физичар и електроинжењер

Образовање Александар Степанович Попова

Попов је рођен у породици свештеника, четврти од седам деце. Од младих година сам волео градити покретне „машине“, који су изненадили чак и одрасле. Почео је да студира писменост само у доби од једанаест година. Због недостатка средстава, родитељи су дали дечака духовној школи, у којој је тренинг био бесплатан. У 1873. Попов отишао у Перм богословији, где је добио од својих другова звани „математичар“. Након завршеног семинара 1877. године, дошао је у Петерсбург. Бриљантно полагање пријемних испита, он је примљен у физику и математику факултет Универзитета Ст. Петерсбург. На универзитету, Попов је сво време слободно провео у физичкој лабораторији, радећи на експериментима на струју. Док је и даље студент, био је асистент на Одсјеку за физику. Учење од 4-ог године, ступио је у везу „Елецтрицал Енгинееринг“, где је морао да се бави уградњом и рад малих електрана. Ове вештине показало корисним када врховни надзор трафо станица на територији сајму у Новгороду, где Попова радио годишње у летњим месецима од 1889. до 1897. После дипломирања 1882. године је одбранио тезу „На принципима магнетних и динамо ДЦ храну“ и да је остали на универзитету за научни рад и припрему за професора.

Попов у класи Минне у Кронштату

Међутим, услови рада нису задовољни Попова на универзитету, а 1883. године је прихватио понуду да преузме мјесто асистента у класи мина официр у Кронштат, само руске школе, која заузима истакнуто место електротехнику и рад је извршен на практичној примени електричне енергије (у поморству). Класа мој официр Попова радила 18 година, комбинујући образовне активности са истраживањем. Овде је започео проучавање електромагнетних таласа, кулминирањем проналаска радија. Попов није пропустио ниједно откриће или проналазак у области енергије. Након објављивања у 1888. радова Х. Хертз, који је открио „Елецтриц сила зраке“, Попов је почео да студира електричне појаве. Од 1890. до 1900. године Попов је такође предавао на Школи поморског инжењерства у Кронштату.

Креирање нових инструмената Попов

Од 1889. године, репродукује предавања и извештаје о експериментима Херц Попов их мењати у настојању да се нађе најосетљивији показатељ „електричних таласа“. 1894. године, почео је да студира утицај електричних пражњења на проводљивости металних прахова и дизајниран његов први (измислио Цалсеццхи-Поштен и Е. Бернули) цохерер довољно осетљив да детектује електромагнетне таласе – стаклене епрувете са металним поднесака. Под утицајем електромагнетних таласа, проводљивост пиљевине нагло се повећава.

До почетка 1895. Попова створио „индикатор Олуја“ која поуздано може детектовати приступ олује у даљини од 30 километара. Уређај се састојао од цохерер – уређај са позивом за аутоматско обнављање осетљивости цохерер тресе, релеј активира позив, па чак и пријемна антена у облику дугог вертикалне жице. Тако је Попов створио прототип прве пријемне радио станице. Он је показао своју 25. априла (7 мај) у 1895. на састанку физичке поделе Руске Физичко-хемијског друштва и прочита извештај „о односу металних прахова на електроенергетске флуктуација“, и указао на могућност употребе индикатора олујног за пренос сигнала преко даљине. 12 (24) је у марту 1896. на састанку физичког поделе друштва Попов руски физичко-хемијских са својим инструментом је јасно показао пренос сигнала у дужини од 250 метара, пролази телеграм од две речи „Хеинрицх Хертз“ први светски. Негде касније, створени су слични уређаји и изведени су експерименти са италијанским физичаром и инжењером Г. Марцони. 1897. добио је патент за коришћење електромагнетних таласа за бежичну комуникацију. Због великих материјалних ресурса и енергије Марцони, који немају специјално образовање, је у великој мери користио нове методе комуникације. Попов није покровитељио његово откриће.

Повећајте опсег комуникације

Почетком 1897. Попова врши радио комуникацију између обале и брода, а 1898. распон радио комуникације између бродова је повећан на 11 км. Велика победа Попов и једва је настао Радио је спашавање 27 рибара из одвојених падну, бловн у море. Радиограм који је послат на растојање од 44 км омогућио је леду да напусти у мору на време. Поповићевим радовима добила је златну медаљу на Светској изложби 1900. године у Паризу. Године 1901. на Црном мору Попов је у својим експериментима достигао опсег од 148 км. До сада је у Европи већ радио индустрија. Рад Попова у Русији није развијен. Заостатак Русије у овој области је опасно растао. А када је 1905. у вези са избијања руско-јапански рат, то је велики број радио станица, ништа него да им наредили да страним фирмама.

Попов на Електротехничком институту

Поповови односи са руководством поморске службе погоршали су се, а 1901. преселио се у Петерсбург, где је био професор, а потом и први изборни директор Електротехничког института. Забринутост везана за испуњавање одговорних дужности директора, потпуно је разбила Поповово здравље, а одједном је умро од церебралне хеморагије.

Чак и пошто је добио велику популарност, Попов је задржао све главне одлике свог карактера: скромност, пажњу на мишљења других људи, спремност да се упозна са свима и помогне онима који су потребни на сваки могући начин.

Када су радови на коришћењу радио-комуникација на бродовима привукли пажњу прекоморских пословних кругова, Попов је добио неколико предлога за прелазак на посао у иностранству. Он их је одлучно одбацио. Ево његових речи: „Поносан сам што сам рођен у Русији. А ако не и савременици, можда ће наши потомци разумети колико ми је велика посвећеност нашој домовини и колико сам срећан што нисам у иностранству, али у Русији је отворено ново средство комуникације „.

Изум радио Попова до Календар празника

sr.icyhotstunta.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*