ALEKSEJ ALEKSANDROV, RUSKI PRAVNIK, ČLAN SAVETA FEDERACIJE: U srcu tragedije na Kosovu je kaubojsko kažnjavanje neposlušnih naroda!

0

„Srbi (južnoslovenski etnos), pre svega, plaćaju za svoje duhovno srodstvo sa ruskom civilizacijom. Ovo bi trebalo da bude shvaćeno. U srcu tragedije na Kosovu je pokušaj „kaubojskog“ kažnjavanja neposlušnih naroda. Pokušavaju da uporede Kosovo i Krim, a to je nemoguće. Neprihvatljivo je staviti u jedan red vremenski ograničeni rezultat međunarodne arbitrarnosti i trijumf historijske pravde“.

Ovo u izjavi za „Iskru“ kaže Aleksej Aleksandrov, jedan od najpoznatijih i najcenjenijih ruskih pravnika, član Saveta Ruske Federacije, koji je uveren da je povlačenje bilo kakvih paralela između ove dve teritorije zakonski neodrživo, neprofesionalno i nemoralno. Poznati ruski pravnik upozorava političare (i zapadne i domaće) da se uzdrže od ovakvih poređenja koja zapadni establišment nameće.

– Pokušaj predsednika Srbije Aleksandra Vučića da preseče, da razreši „kosovski čvor“ iznova je uzbudio svetsku zajednicu. Istovremeno, sastanci srpskog lidera sa predsednikom Rusije dali su zapadnjacima nove povode za svoja omiljena poređenja Kosova i Krima – kaže Aleksandrov.

– Sa stanovišta međunarodnog prava upoređivanje Kosova i Krima ne može da izdrži ni najmanju kritiku. Ne samo u slučaju odvajanja Kosova od Srbije, ne samo tokom bombardovanja Beograda i Srbije, već i ranije – u sukobima u Hrvatskoj i Bosni – Zapad je testirao uništavanje temelja međunarodnog prava. Prekršen je jedan od glavnih principa – princip jednakosti subjekata. Umesto toga, pre svega od strane SAD, uveden je primitivan pristup – ko je jači, on je u pravu – kaže Aleksandrov u izjavi za „Iskru“.

– Za mene, kao pravnika, svi argumenti u korist „zakonitosti“ američkih akcija na Balkanu su smešni. Američke kolege više prosto i ne pokušavaju da „upakuju“ svoje postupke u neku vrstu civilizacijskog okvira, u sklop međunarodnih normi. Zbog toga upozoravam rusku javnost na štetnu i nametnutu retoriku o paralelama između tragedije Kosova i pravde koja se dogodila na Krimu. Nema smisla predstavljati pravne argumente onima koji smatraju da je postulat „cilj opravdava sredstva“ nova zakonska norma. Postalo je besmisleno apelovati na poštovanje rezolucija i deklaracija UN-a u većoj mjeri, neophodno se oslanjati na moral i zdrav razum. Moralne osnove i logika u zapadnoj političkoj misli isto su ugrožene kao i Povelja UN-a – kaže Aleksandrov.

Po njegovim rečima na Krimu se dogodilo istorijski ujedinjenje a na Kosovu – razjedinjenje, razbijanje naroda.

– Cilj američke politike na Balkanu svodi se na potpuno razdvajanje i razbijanje. Želja američkog vođstva za dominacijom u svetu neizbežno je dovela do principa „podeliti i vladati“. Oni su rasparčali Jugoslaviju na osam delova, bez prava na referendume i ne dajući šansu narodima da sami odlučuju o svojoj budućoj sudbini. Na isti način žele da razbiju Rusiju. Pa, možda na desetak „komada“, zbog naše veličine – kaže Aleksandrov.

A kako bi same SAD reagovale ako bi sa neke strane počelo da se govori o neophodnosti razbijanja, dezintegraciji njihove zemlje na više delova?! Šta ako bi neko nametnuo iste takve argumente (o neizbežnosti razbijanja Sjedinjenih Država) kao temu međunarodne diskusije? – pita Aleksandrov.

On kaže da je na Kosovu prolivena velika količina krvi, krvi civila, a na Krimu nije povređen ni jedan nevini čovek! Prema njegovom mišljenju, „na Krimu se desila istorijska neminovnost, na Kosovu je nametnuta zla tuđa volja“.

– Verujem da su nakon povratka Krima u Rusiju Sjedinjene Države (ako uporedite državu sa jednim čovekom) izgubile kontrolu nad sobom. Prvi put nepodnošljivu uvredu pretrpeli su nakon slučaja „Snouden“, ali su tek zbog Krima oni sada van sebe. Na kraju krajeva, zastava NATO-a u Južnom zalivu i na Malahovu Kurganu u Sevastopolju za njih je bila gotova stvar. A kada Rusija nije dozvolila vojnicima NATO-a da piju pivo na Gradskom pristaništu u Sevastopolju i da oskrnave spomenike Sevastopolja – Sjedinjene Države su se našle van sebe – kaže ruski pravnik.

Po njemu, sadašnje ponašanje SAD, u smislu međunarodnog prava i morala, neprofesionalno je i žalosno.

– I, što je najvažnije, pametni ljudi u Sjedinjenim Državama moraju da razumeju – počevši od Balkana i uništavanja principa međunarodnog prava i moralnih normi – SAD su pogazile sopstvene temelje. Tako su započeli uništavanje vlastitog pravnog sistema. Na osnovu čega će sada graditi principe državno-pravnog razvoja ako više ne postoji sistem stabilnih međunarodnih odnosa? Govoreći na „ljudskom“ jeziku – na kojim primerima će deci pokazivati šta je pravda ako sami seju laži? – pita Aleksandrov.

– Rusija je jedinstvena država. Ovo je civilizacija stvorena u posebnom makrokulturnom i makroekonomskom prostoru. Samo jedan narod na Zemlji označen je pridevom – ruski. Ovo nije slučajno, pošto je „ruski“ duhovna oznaka, a ne samo skup gena. Srbi (južnoslovenski etnos), pre svega, plaćaju za svoje duhovno srodstvo sa ruskom civilizacijom. Ovo bi trebalo da bude shvaćeno. U srcu tragedije na Kosovu je pokušaj „kaubojskog“ kažnjavanja neposlušnih naroda. Pokušavaju da uporede Kosovo i Krim, a to je nemoguće. Neprihvatljivo je staviti u jedan red vremenski ograničeni rezultat međunarodne arbitrarnosti i trijumf historijske pravde – kaže Aleksandrov.

 

Dmitrij Karabčukov

POSTAVI ODGOVOR

*