АЛИ И ДАЉЕ НАПЕТО После паклене ноћи, у Скопљу мирно

0

Више од 100 особа повређено је у синоћњем инциденту у македонском парламенту. Испред Собрања ноћ провело више хиљада људи. Ситуација тренутно мирна.
Више од 100 особа, укључујући двадесетак полицајаца и тројицу посланика повређено је у Скопљу пошто је маса присталица ВМРО-ДПМНЕ упала у Собрање.
Нереди су почели након што је гласовима социјалдемократа и албанских партија Талат Џафери изабран за председника Собрања – уз бурно негодовање посланика ВМРО-ДПМНЕ.
Међу повређенима је и лидер СДСМ-а Зоран Заев, а тешке телесне повреде задобио је и албански посланик Зијадин Села.
Полиција је нешто после 22 сата евакуисала све посланике. У међувремену, грађани су почели да постављају шаторе испред Собрања, те је дошло и до окршаја са полицијом. Неколико хиљада људи је ноћ провело испред македонског парламента. Од јутрос је у главном граду Македоније ситуација мирна, јављају локални медији.Како Ало! сазнаје, у близини Собрања синоћ су уочени и цивили наоружани аутоматским оружјем.Иако се очекивало да председник Македоније Ђорђе Иванов прогласи ванредно стање, он то није учинио. Уместо тога, на хитној конференцији за медије, позвао је све лидере парламентарних странака да у петак код њега у кабинету пронађу излаз из садашње ситуације.

„Нема питања за које не може дијалогом пронаћи решење у сагласности са Уставом и законима Републике Македоније. Зато позивам лидере парламентарних партија да дођу у мој кабинет на састанак лидера да размотримо новонасталу ситуацију. На лидерском састанку да размотримо све опције за смиривање и налажење излаза из новонастале ситуације“, рекао је Иванов синоћ.

Међутим, за сада је неизвесно ко ће присуствовати том састанку, с обзиром да су двојица од четворице лидера нове парламентарне већине повређена.

Због новонастале ситуације у Македонији, премијер и новоизабрани председник Србије Александар Вучић разговарао је са лидерима у региону. У тим разговорима је закључено да је смиривање ситуације једино могуће решење.

Вучић је разговарао са лидером ВМРО-ДПМНЕ Николом Грувеским, премијером Бугарске Бојком Борисовим и председседавајућим албанског парламента Иљиром Метом.

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*