„Алмаз—Антеј“: Оператер „Бука“ могао грешком да обори малезијски авион

Компанија „Алмаз-Антеј“ није искључио верзију да је МХ17 могао да буде оборен због грешке оператера противваздушне-ракетног комплекса „Бук“, рекао је саветник главног конструктора тог концерна Михаил Малишевски.

0

Компанија „Алмаз-Антеј“ није искључила верзију да је МХ17 могао да буде оборен због грешке оператера противваздушне-ракетног комплекса „Бук“, рекао је саветник главног конструктора тог концерна Михаил Малишевски.

„Вероватноћа (грешке оператера ’Бука‘) се, природно, не може искључити. Разлога за то може бити много. Лоша обука посаде, неки погрешно укуцани подаци, неке трагичне грешке. На пример, систем је могао да буде наоружан правом бојевом ракетом уместо школске ракете. Иако је то мало вероватно, то се не може искључити“, рекао је Малишевски.

У извештају Међународне истражне групе се наводи да је ракета из „Бука“ наводно долетела са територије под контролом устаника. Руски концерн је на основу експеримената саопштио да то није тачно. Ракета је дошла са бока авиона и то доказују оштећени елементи конструкције авиона. Зарошченско, одакле је била лансирана ракета, налазио се под контролом Украјине. Представник концерна „Алмаз Антеј“ је изјавио да би са вероватноћом тачности од 90 одсто било откривено да је ракета, која је оборила малезијски „боинг“, лансирана из правца Првомајска, али се то није десило. У руској компанији су навели да холандски експерти не располажу техничким оправдањем својих закључака.zrk-buk-m2_170415_1Оштећења малезијског авиона, који је пао у Доњецкој области Украјине, а која су наведена у извештају међународне заједничке истражне групе под руководством Холанђана, нису реална, изјавио је Милишевски.

Руски концерн је извео већ три експеримента који показују услове за обарање малезијског „боинга“ у Донбасу. Трећи експеримент је негирао закључке међународне истражне групе под управом Холанђана који је објављен данас, саопштили су у концерну. Према речима представника концерна, процена реалних оштећења сведочи да модел очекиваних оштећења коју су направили Холанђани не одговара реалним оштећењима спољне конструкције авиона. Холанђани су приликом симулације пада МХ17 користили податке о америчкој ракети која се много разликује од ракета „Бука“.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*