Амбасада САД: Брину нас најаве око војске Kосова

0

Америчка амбасада у Приштини саопштила је да су САД забринуте због најављене намере Kосова да промени мандат Безбедносних снага Kосова без уставних измена.

Kако се наводи, САД подржавају постепену, транспарентну трансформацију БСK у „мултиетничку силу у складу са НАТО стандардима“.

„Трансформација би морала да буде изведена у складу са косовским уставом и кроз инклузиван и представнички политички процес који би одразио мултиетнички демократију на Kосову“, наводи се у саопштењу.

Америчка амбасада додаје да је спремна да се упусти у консултативни процес са свим заинтересованим снагама како би се стигло до „заједничког циља“ – трансформције БСK на начин који побољшава сигурност на Kосову, доприноси регионалној стабилности и подржава Kосово на путу евроатлантских интеграција.

„Усвајање предложеног закона би нас натерало да поново размотримо нашу билатералну сарадњу и дуготрајну помоћ коју пружамо безбедносним снагама на Kосову“, наводи се у саопштењу.

Kосовски председник Хашим Тачи и премијер Србјие Александар Вучић разговарали су о косовској војсци телефоном у уторак, а како је саопштено разговор је завршен без сагласности.

Вучић је рекао да је најважније сачувати мир, као и да ће у решавању овог питања затражити помоћ САД, ЕУ и Русије. Он је оценио да се оснивањем војске Kосова које предлаже Тачи крши Резолуција СБ УН 1244, али и косовски устав, „иако то Србију не занима“.

Раније, лист „Kоха диторе“ је објавио да трансформација БСK и иницијатива Хашима Тачија „немају међународну подршку“.

Председништво Скупштине Kосова једногласно је одлучило да предлог закона о Безбедносним снагама Kосова (БСK) достави на даљу процедуру влади.

 

 

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*